1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. От 1 октомври влиза в сила екотакса върху всички найлонови торбички

От 1 октомври влиза в сила екотакса върху всички найлонови торбички

Снимка:

Мярката се въвежда с постановление на Министерски съвет от 13 юни т.г.

От 1 октомври т.г. влиза в сила екотакса върху всички найлонови торбички с дръжки, прорези или други способи за захващане, независимо от техния размер и плътност. Мярката се въвежда с постановление на Министерски съвет от 13 юни т.г., с което беше изменена и допълнена Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса за продукти, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци.

Екотаксата са длъжни да плащат всички производители и вносители на полиетиленовите изделия у нас, като от 1 октомври тя ще бъде 35 стотинки за брой, от началото на 2013 г. - 45 стотинки, а от началото на 2014 г. - 55 стотинки.

Целта на мярката е да се мотивират потребителите да намалят използването на този вид опаковки, тъй като те замърсяват околната среда с прекомерното си разпространение. Идеята е найлоновите торбички да се заменят с такива за многократната употреба - текстилни, биоразградими и др.

Въвеждането на продуктовата такса означава, че торбичките следва да се предлагат в търговската мрежа на цена най-малко 35 стотинки от 1 октомври т.г. По-ниска цена би означавала, че търговците ще ги предоставят на клиентите си на загуба и за своя сметка или са се сдобили с тях чрез нелегален внос или производство в "сивия" сектор.

Милиард и двеста милиона найлонови торбички се употребяват в България годишно, което е прекалено много, за да не се предприеме нищо, коментират пред БТА експерти от Дирекция "Управление на отпадъците и опазване на почвите" в Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

За да не се натоварва финансово населението, първичните опаковки, използвани за опаковане на храни на мястото на продажбата, няма да се облагат с екотакса. Такива първични опаковки са найлоновите пликове без дръжки, прорези или други способи за захващане, поясниха от МОСВ.

Разчетите на ековедомството сочат, че след влизане на таксата в сила, от отказа от найлонови торбички, всяко домакинство може да спести сериозна сума. Досега продуктова такса се плащаше само за найлоновите торбички с дебелина под 15 микрона. Това накара голяма част от производителите и вносителите да се пренасочат към по-плътните торбички.

Според представителите на бизнеса определената продуктова такса за полиетиленовите торбички, която влиза в сила от 1 октомври, е изключително висока. С въвеждането й без работа ще останат между 3000 и 6000 души, които са ангажирани в отрасъла, посочиха от Българска асоциация "Полимери". България ще стане страната с най-висока такса в ЕС при най-нисък стандарт на живот, отбелязват от бизнеса.

Според браншовите организации в сектора ще има ръст на "сивата" икономика, а разходите на всяко домакинство за закупуване на полиетиленови или други торбички ще се увеличат значително. От бизнеса искат наредбата, определяща екотаксата, да се промени и да се стимулира разделното събиране и рециклиране на полимерните торбички. Предприемачите в сектора смятат, че усилията трябва да се насочат към ефективно сметосъбиране и правилна експлоатация на сметищата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.