1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. От 2012 г. обществените сгради ще трябва да съдържат минимум 0.5% рециклирани материали

От 2012 г. обществените сгради ще трябва да съдържат минимум 0.5% рециклирани материали

Това предвижда нова наредба, подготвена от екоминистерството

Пътищата и новите сгради, изграждани с публични средства от догодина ще се строят с рециклирани материали. Това предвижда нова наредба, подготвена от екоминистерството, пише "Дневник". От догодина новите пътища ще трябва да съдържат минимум 3% рециклирани материали, а обществените сгради – 0.5%. Тези дялове ще се вдигнат поетапно до 2020 г. съответно на 10 и 2%, гласи проектонаредбата.

Възложителите на строежи или разрушаване на сгради – както институциите, така и частните фирми, ще трябва да отделят и оползотворяват голямата част от получените строителни отпадъци. От догодина ще трябва да се оползотворяват по 85% от бетона и 90% от металите във всяко разрушено здание. Разделно ще трябва да се събира и поне 9% от стъклото, повече от половината дървесина, около 1/3 от пластмасата и 17% от тухлите и другата керамика от всяка сграда. Постепенно до 2020 г. задължителният дял за събиране и повторно използване на тези отпадъци ще нарасне до 70-80%. Тогава ще трябва да се оползотворява и 80% от стария асфалт от ремонта на пътища.

Целта на наредбата е да намали драстично количеството на изхвърляните на депо строителни отпадъци и да стимулира рециклирането им. Съгласно европейските изисквания България има задължение към 2020 г. да рециклира 70% от строителните си отпадъци.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.