1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. От днес започва прием по европейската схема „Училищно мляко”

От днес започва прием по европейската схема „Училищно мляко”

Разплащателната агенция субсидира максимално количество от 0,25 литра мляко на ден за дете

От днес започва прием по европейската схема „Училищно мляко”. Документи за учебната 2011-2012 г. се подават до 30 септември в областните дирекции на ДФ “Земеделие”. Разплащателната агенция субсидира максимално количество от 0,25 литра мляко на ден за дете. Млякото задължително се предоставя в опаковка за еднократно ползване. На етикета ясно трябва да е изписано неговото количество и срокът на годност. Същото се отнася за сиренето и кашкавала, които се дават на децата в учебните заведения. Ако се предлагат сандвичи с млечни продукти, те трябва да са опаковани поотделно и на етикета да е обозначено тяхното количество.

По схемата не се подпомагат мляко и млечни продукти, използвани за приготвяне на ястия. Помощта, която Европейската комисия отпуска чрез Разплащателната агенция, е в размер на 18,15 евро за 100 кг млечни продукти при първа категория качество на млякото и 16,34 евро за 100 кг за втора категория.

Средствата за „Училищно мляко” се отпускат за доставката на продукти на Общността. Те трябва да са закупени, преработени и произведени в страната членка само от сурово краве мляко, което отговаря на изискванията за качество на Регламент (ЕО) № 853/2004.

В България схемата „Училищно мляко” се прилага за четвърта поредна година. Тя им за цел да възпита в децата навици за консумация на мляко и млечни продукти и траен интерес към здравословното хранене. Помощта е насочена към ученици, които посещават редовно учебните заведения и детските градини. В обхвата на схемата са всички предучилищни, начални и средни училища, било държавни или частни.

Заявителите за помощта трябва да бъдат одобрени от Разплащателната агенция. Подпомагането ще се изплаща, само ако кандидатите спазят условията, заложени в Регламента (ЕО) № 657/2008.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.