1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. От днес започва Седмицата на гората

От днес започва Седмицата на гората

През 2012 г. тя ще протече под надслов „Гората за децата“

От днес започва Седмица на гората. През 2012 г. тя ще протече под надслов „Гората за децата“. „Седмицата на гората” е една жива традиция, която се организира и чества в България от десетилетия през първата седмица на април. Тя обединява усилията на държавни ведомства, обществени и граждански природозащитни организации, които имат допир с природата.

Територията на Национален парк "Централен Балкан" е обширна и включва разнообразни горски и открити местообитания. Най-разпространени и най-ценни сред тях са буковите гори. Те заемат площ от 26 000 ха. Това са едни от най-обширните естествени букови масиви в Европа.

Значимостта на съхранените в парка величествени девствени лесове се подчертава от тревожни факти: близо половината от горите, покривали Земята преди 8 хил. години, са превърнати в чифлици и пасища, останалите са силно променени - разпокъсани на малки парчета.

В Европа са изчезнали над 70% от първичните гори. Съвременните относително естествени екосистеми са само 0,3% от първоначалната й горска покривка, за 80 на сто от тях най-голямата заплаха е от изсичане.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.