1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. От Драгоманското блато могат да се добиват около 300 тона тръстикови пелети годишно

От Драгоманското блато могат да се добиват около 300 тона тръстикови пелети годишно

Това съобщи Андрей Ралев от Сдружение за дива природа "Балкани"

От Драгоманското блато, което не е от най-големите влажни зони в страната, могат да се добиват около 300 тона тръстикови пелети годишно. Това съобщи Андрей Ралев от Сдружение за дива природа "Балкани", цитиран от БТА. Според експерта от всички влажни зони у нас могат да се произвеждат 50 пъти повече пелети, които могат да се използват за отопление.

Експериментите за тази технология се правят от три години, обясни Ралев. Очакванията са тази година да започне реално производство. В момента се работи в партньорство с местна фирма, която да изгради предприятие за пелети. Очаква се цената им да е колкото на дървесните пелети или около 300-360 лв. на тон. Предимството на тръстиковите пелети е, че те са два-три пъти по-калорични от дървесината.

Сружение "Балкани" работи по проект за използването на тръстиковите пелети от Драгоманското блато за отопление съвместно с общината в Драгоман, съобщи Андрей Ралев. Той изрази надежда такава инсталация за отопление да бъде монтирана в училището в Драгоман.

Според природозащитника добиването на тръстикови пелети от блатото няма да навреди на природата, а напротив ще й помогне. Ралев обясни, че когато тръстиката се коси, се освобождава място за т.нар. водни огледала, в които тя се размножава и после пак израства.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.