1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. От началото на годината в област Смолян са изгорели 15 декара смесена гора

От началото на годината в област Смолян са изгорели 15 декара смесена гора

Благоприятните условия за работа на открито са предпоставка за възникване на пожари в земеделските и селскостопански имоти

Със затоплянето на времето през последните седмици се създадоха и благоприятни условия за работа на открито, което е предпоставка за възникване на пожари в земеделските и селскостопански имоти. Причина за възникване на тези пожари е небрежността и безотговорността на хората при изгаряне на сухи треви и отпадъци от горска растителност при почистване на селскостопанските площи. От началото на годината в област Смолян са възникнали 13 пожара поради небрежност при боравене с открит огън, при които са изгорели 15 декара смесена гора и десетки декари сухи треви и храсти, съобщи агенция КРОСС.

В тази връзка Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” - Смолян напомня на гражданите, че за недопускане възникването на пожари е необходимо да се спазват следните основни изисквания:

- Да не се пали огън в горите и на 100 м от границите им, извън обозначените и пригодени за тази цел места.

- Особено опасно е да се пали огън при ветровито време - предпоставка за пренасяне на големи разстояния на искри и бързо разпространение на пожара.

- Да не се изхвърлят незагасени клечки кибрит и угарки от цигари.

- Да не се допуска деца да играят с огън. 

- Да се спазват мерките за пожарна безопасност от туристите, ловците и гъбарите по време на излети, както и при добив на дървесина в горите.

- Паленето на огън в дворовете да става само, ако предварително е обезопасено огнището и са подготвени подръчни уреди за гасене (съдове с вода и пясък, тупалки и др.). Да не се пали огън в близост до стрехите на сградите и под клоните на дърветата. 

- Почистването на градини и ливади от суха шума и други горими отпадъци, да става чрез изнасяне на същите, а не чрез изгаряне.

- Да не се оставя запаленият огън без наблюдение.

- Да не се пали огън в междублоковите пространства, където са паркирани много автомобили, както и в близост до бензиностанции и газостанции, складове за леснозапалими и горими течности.

За допуснат и предизвикан пожар от човешка небрежност се носи административно-наказателна отговорност, а при пожар със значителни материални щети се носи отговорност според Наказателния кодекс. Напомняме, че чл. 6, ал. 1, т. 2 Закона за опазване на земеделските земи забранява „изгарянето на стърнища и други растителни остатъци в земеделските земи”.

При забелязан пожар съобщете на тел. 112, посочете точното място и какво гори!

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.