1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. От резервоара на потъналия кораб край Русе е източена вода

От резервоара на потъналия кораб край Русе е източена вода

За констатираните нарушения ще бъдат съставени актове

От големия резервоар на потъналия преди месец кораб "Фери Топ 1" в лимана на регионалното пристанище "Дунавски драгажен флот" край Русе е източена само вода. Това съобщи говорителят на митницата в Русе Руслина Александрова, цитирана от БТА.

На 5 декември бяха извадени само 648 литра гориво, които се намираха в разходната цистерна на плавателния съд с обща вместимост един куб. метър. Операцията по източването на големия резервоар се е състояла вчера под митнически контрол. През цялото време е излизала само вода. Изпомпването е прекратено, след като е останала само утайка на дъното.

"Отделът за последващ контрол ще извърши проверка по документацията, за да се види какво е било движението на безакцизното гориво. За резултатите от нея ще бъде уведомен собственикът, контролните органи и обществеността", каза Александрова.

Заключенията на сформираната от изпълнителната агенция "Морска администрация" комисия за разследване на причините за инцидента сочат, че потъването на кораба се дължи на пробойна. Навлизането на водата в плавателния съд е установено около 2.00 часа на 8 ноември, когато корабът е в лимана на пристанището. Вместо да уведоми компетентните служби, екипажът се опитва да се справи сам със ситуацията, но до сутринта нахлува значително количество вода. Собственикът на кораба уведомява "Морска администрация" за инцидента на 9 ноември.

Изпуснати са нефтени смеси от машинното отделение във водата, но благодарение на взетите мерки от "Морска администрация" те остават в лимана на пристанището, като са почистени от специализиран кораб. Осигурени са бонови ограждания, а водата в лимана е обработвана с дисперсанти до окончателното й прочистване.

Според комисията са допуснати грешки при действията на екипажа, които са забавили реакцията на компетентните служби, а недобре координираните действия по изпомпване на водата от плавателния съд са причинили неговото пречупване и потъване. За констатираните нарушения ще бъдат съставени актове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.