1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. От „Витоша ски” не са доволни от последните промени в Закона за горите

От „Витоша ски” не са доволни от последните промени в Закона за горите

Новият ски сезон е под въпрос

От „Витоша ски” не са доволни от последните промени в Закона за горите. Това стана ясно от думите на  двама представители на дружеството -  Петър Петров и Радослав Пеев, по чиято инициатива днес се състоя среща с медиите.

"Витоша ски" не иска да променя закони, а да дава становище, заяви Радослав Пеев. Той поясни, че дружеството не е концесионер на туристическата и ски зона в Природен парк "Витоша". Ние сме законни собственици на съоръженията - лифтове и влекове, построени за периода 1953 - 1983 година, придобити при приватизация. Ние не сме собственици и нямаме права върху ски пистите в парк „Витоша” и до приемането на новия Закон за горите от 2011 година наемахме горска територия, която се използваше за ски писти. Но вече това не е възможно, защото пистите първо трябва да бъдат обособени като такива и след това да бъдат категоризирани. След това бихме участвали в търгове за тяхното наемане, посочи Пеев, цитиран от агенция КРОСС.

Петър Петров пък посочи, че новият ски сезон е под въпрос, тъй като след влизане в сила на промените в Закона за горите на Витоша няма ски писти. Той обясни, че за да има писти, е необходимо те да бъдат обособени и терените да бъдат извадени от горския фонд. Ако пистите на Витоша бъдат обособени, ние сме готови да участваме в търгове за тяхното наемане, каза Петров.

От "Витоша ски" съобщиха още, че на 1 август пускат съоръженията на Витоша. На тях софиянци ще могат да се возят и зимата, но ако дотогава държавата не изключи пистите от горския фонд и не ги категоризира, дружеството няма право да ги наеме. Това означава, че те няма да бъдат почистени и обезопасени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.