1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Открити мобилни пунктове в няколко български града ще приемат е-отпадъци

Открити мобилни пунктове в няколко български града ще приемат е-отпадъци

Идеята на кампанията е да покаже, че е важно да се събира и оползотворява излязлото от употреба електрическо и електронно оборудване

Открити мобилни пунктове в няколко български града ще приемат е-отпадъци и тази неделя (19 май). Старо и ненужно компютърно оборудване, малки и големи домакински електроуреди, батерии, детски играчки и пр., може да занесете от 10:00 до 16:00 часа на открити мобилни пунктове в Пловдив, София, Бургас, Варна, Несебър, Обзор, Свети Влас и Равда.

Идеята на кампанията е да покаже, че е важно да се събира и оползотворява излязлото от употреба електрическо и електронно оборудване. Този вид отпадъци съдържат много вредни и токсични за околната среда и за здравето на човека съставки. В същото време около 50 милиона тона е-отпадъци се изхвърлят годишно в света,а от тях само 10% се рециклират. Важно и икономически целесъобразно е ценните природни суровини (злато, сребро, паладий, мед и други), вложени в изработката на електронните уреди, да бъдат оползотворявани.

Служебният министър на екологията Юлиян Попов ще даде старт на инициативата в София на мобилния пункт на площад "Св. Александър Невски". 

Кампанията се реализира в партньорство с кабинета на министъра за развитие на електронно правителство Роман Василев. Към нея се присъединиха и две големи младежки формации за природозащита - Националният ученически екопарламент и Националният воден парламент. Средствата, събрани от кампанията, ще бъдат дарени на две организации: сайта за обучение www.ucha.se и инициативата "Аз, ученикът".
 
Подробности за разположението на пунктовете в четирите града, какви отпадъци могат да се предават и как ще бъдат извозени са публикувани на сайта на МОСВ, както и на сайтовете на регионалните инспекции по околната среда и водите в София, Пловдив, Варна и Бургас.
 
За допълнителна информация вижте и тук.
 
Първата акция в кампанията "Бъди отговорен. e–рециклирай" се проведе на 27 април т.г. в София, на която граждани и организации предадоха за рециклиране над 1,5 тона е-отпадъци. Събраните средства бяха дарени на сайта http://ucha.se / за разработването на нови интерактивни уроци за деца.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.