1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Отново унищожават местообитание на единствената гнездова колония на големи корморани по Северното Черноморие

Отново унищожават местообитание на единствената гнездова колония на големи корморани по Северното Черноморие

Това не е първият случай на унищожаване на местообитание на вида на територията

Проверка на БДЗП днес, на 4 ноември 2022 г., установи грубо нарушение на природозащитното законодателство в защитена територия „Дуранкулашко езеро“ – изсичане на дървета, на които единствената колония на големи корморани по Северното Черноморие гнезди.

Това не е първият случай на унищожаване на местообитание на вида на територията. През пролетта на 2020 г. цялата гора с гнездящата колония на голям корморан на брега на езерото бе изсечена. След това посегателство колонията се премести на дървета на остров в самото езеро, който също е част от защитената територия. В момента и това убежище на вида се унищожава с голяма скорост.

koloniq-kormorani

Островът с колонията преди сечта

От РИОСВ-Варна са направили проверка още вчера, но не са установили сечи. Но проверката на БДЗП днес показва друго. Дори само от снимките и от видеото ТУК се виждат изсечените дървета и хората, които продължават с това.

Отново са сезирани компетентните органи и от БДЗП силно се надяват на бърза реакция.

Припомняме, че големият корморан е приоритетен за опазване вид в защитената територия, а в режимите на зоната има строги забрани за сеч на единични или на групи дървета. Унищожаването на местообитанията на защитени видове е престъпление по Наказателния кодекс. Апелираме към по-голяма грижа и опазване на природното богатство в района.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.