1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Отровни водорасли ли са причинили измирането на рибата в Одер?

Отровни водорасли ли са причинили измирането на рибата в Одер?

Около 100 тона мъртва риба се носят по течението на реката

Причините за масовото измиране на рибата в река Одер, по която минава по-голямата част от границата между Полша и Германия, все още не са изяснени. И докато двете страни се обвиняват взаимно, учени от института Лайбниц стигат до предположението, че отровни водорасли могат да са допринесли за екокатастрофата.
 
Около 100 тона мъртва риба се носят по течението на реката, изчисляват властите от двете страни на границата. Първите умрели риби бяха засечени около 9 август, но има сведения, че полската страна е знаела още в края на юли за замърсяването. Затова междувременно се намеси и Европейската комисия, която проверява дали Варшава не е нарушила правилата, като не е уведомила своевременно Федералната република.
 
Излизащите постепенно наяве факти показват, че още на 7 август на полска територия във водата са установени завишени пе-хаш-стойности. Това може да се дължи както на по-високите температури, така и на ниското ниво на реката.
 
Сега учените от института Лайбниц откриха следи от водорасли, които при определени условия отделят отровни вещества и смятат, че те са допринесли за измирането на рибата. Теорията им е подкрепена от факта, че тези водорасли най-добре виреят в по-солена вода, а около 7 август във водата са установени двойно по-високи от обикновените нива на сол. Това засоляване, заедно с високите температури и ниското ниво, е ускорило размножаването на водораслите. Засега не е ясна причината за засоляването, но учените предполагат, че в горното течение на реката е имало изтичане на цимент, който при допир с вода образува основа, водеща до по-високи стойности на pH и сол. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.