1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Отварянето на европейския въглероден пазар може да се забави

Отварянето на европейския въглероден пазар може да се забави

14 от националните регистри все още не са готови да се върнат на пазара

Европейският съюз ще отвори въглеродния си пазар поетапно, след като бъдат направени подобрения в сигурността на системата, съобщиха източници от Брюксел, цитирани от Ройтерс.

В сряда ЕС замрази спот сделките с квоти за въглеродни емисии за една седмица, след като няколко фирми от Чехия и Австрия се оплакаха, че от сметките им са изчезнали квоти. От Европейската Комисия съобщиха, че кражбата е в резултат на хакерски атаки, които най-вероятно са били координирани.

Цялостното отваряне на европейската система за търговия с емисии на 26 януари обаче изглежда все по-малко вероятно. В четвъртък Чехия обяви, че нейният национален регистър ще бъде затворен за неопределено време.

На въпрос кога ще бъде подновена търговията с квоти, говорителят на Генерална дирекция "Действия за климата" Мария Коконен отговори, че това зависи от действията и скоростта на реакция на страните членки.

„14 от националните регистри все още не са готови да се върнат на пазара. Колкото по-скоро те увеличат мерките си за сигурност, толкова по-бързо ще отворим отново системите”, допълни тя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.