1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Отвори врати обновеният Природозащитен информационен център „Витоша“

Отвори врати обновеният Природозащитен информационен център „Витоша“

Снимка:

Ремонтните дейности са извършени по Приоритетна ос три „Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие“

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева участва в церемония по откриване на реновирания Природозащитен информационен център „Витоша“.

Ремонтните дейности на информационния център са извършени по проект „Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие, осъществяване на ремонтни дейности и оборудване в резерватите и обектите, стопанисвани от РИОСВ-София“ по Приоритетна ос три „Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие“ на Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“.

 „Проектът е ценен с пожароизвестителната система, която ще бъде изградена в четирите резервата в обхвата на инспекцията“, подчерта министър Василева. Тя увери, че опазването на защитените територии ще остане приоритет и в новия програмен период на оперативна програма „Околна среда“ с финансиране от 200 млн. лв. по Приоритетна ос 3 „Биоразнообразие“. „Изграждането на екологичната инфраструктура е много важно за държавата ни. Още по-важно е формирането на отношение към природата, на екологична култура, която започва още в детска възраст. Затова се радвам, че част от дейностите по този проект са насочени към децата“, допълни Ивелина Василева.

Директорът на РИОСВ-София инж. Ирена Петкова обяви стартирането и на дейност 3 от проекта „Интерпретация и образователни програми“. „Целта ни е да популяризираме дейностите по устройство и управление на защитените територии в обхвата на нашата инспекция“, каза инж. Петкова.

Дейностите по проекта трябва да приключат до 30 юни 2015 г. В резерватите „Торфено бранище“ и „Бистришко бранище“ на Витоша и поддържаните резервати „Училищна гора“ в землището на с. Боженци и „Богдан“ в землището на гр. Копривщица в изпълнение на противопожарните планове се създава система за противопожарно известяване и видеонаблюдение. Тя ще предоставя информационни и предупредителни съобщения за наблюдение и контрол на обектите.

Проектът е на стойност 4 438 315 лв., от които 3 772 567 лв. са от Европейския фонд за регионално развитие, а 665 747 лв. са националното съфинансиране от държавния бюджет на Република България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.