1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Парламентът прие на първо четене спорните промени в Закона за горите

Парламентът прие на първо четене спорните промени в Закона за горите

Измененията облагодетелстват собствениците на лифтове и влекове

"Голямото достойнство" - така депутатът от ГЕРБ Емил Димитров нарече поправката в закона за горите, която ще позволи лифтове и писти да се строят с право на строеж, без терените да бъдат изключени от горския фонд. Днес 72 депутати от ГЕРБ и двама независими подкрепиха и приеха на първо четене измененията, сочени от опозицията и природозащитници за лобистки в полза на "Витоша ски" и на собственици на лифтове и влекове, пише "Дневник".

Народните представители от управляващата партия повтаряха като един - позитивно е това, че предназначението на терените няма да бъде променяно, така земята ще остане държавна, ще остане в горския фонд, а след време, когато евентуално спре да бъде използвана за ски или лифтове, държавата ще си я притежава и ако се налага - ще я залеси. В отговор на критиките, че така държавата губи сериозни средства, които би събрала при смяна на предназначението, от ГЕРБ отговориха, че пък ще се събират държавни такси за ползване на гори.

Председателят на земеделската комисия Десислава Танева (ГЕРБ), определила преди време като рекет поведението на "Витоша ски", заради които се внасят измененията, днес не се изказа в пленарната зала, въпреки че беше вътре.

Промените в закона за горите бяха приети ударно от правителството, след като в началото на зимния сезон фирма "Витоша ски" отказа да пусне лифтовете си на планината и да открие сезона. Исканията на фирмата са да се даде възможност за изграждане на лифтове в парковете с отстъпено право на строеж. Досегашният закон не даваше такава възможност.

Освен това според 10-годишния план за управление на природен парк "Витоша" (в сила до 2014 г.) е забранена промяната на предназначението на земи в защитената територия.

Измененията облагодетелстват собствениците на лифтове и влекове и с още нещо - предвижда се да се даде възможност правото на ползване на съществуващи ски писти да се учредява на собствениците на прилежащите лифтове и влекове.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.