1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Първа копка на реконструкцията и разширението на пречиствателната станция за отпадъчни води край Равда

Първа копка на реконструкцията и разширението на пречиствателната станция за отпадъчни води край Равда

Проектът е за около 98 млн. лв.

Първата копка на реконструкцията и разширението на пречиствателната станция за отпадъчни води край Равда бе направена днес, предаде БГНЕС.

Проектът е за около 98 млн. лв. и е спечелен от община Несебър по ОП "Околна среда" и трябва да завърши в края на 2014 г. Част от него ще е и първото в България дълбоководно заустване на пречистените води на 1 морска миля в Черно море. Жителите и туристите в региона отдавна са надхвърлили капацитета на съществуващата станция.

След завършването на съоръжението, то ще пречиства водите освен на Несебър, Слънчев бряг и Равда, но и на Свети Влас и Кошарица. Станцията ще обслужва и Ахелой, Каблешково и Тънково, подчерта кметът на Поморие Иван Алексиев, който добави, че така се решават и техните проблеми със заустването на отпадъчните води.

В проекта са включени и нови довеждащи колектори и реконструкция на канално – помпени станции. С това съоръжение ще решим проблемите с отпадъчните води и ще осигурим екологично чисти пясъчни ивици и морска вода, каза кметът на Несебър Николай Димитров. Той добави, че общината има проект за пречиствателна станция в Слънчев бряг, но за него ще се чака следващия програмен период. Администрацията е отделила средства за проучване и за подобно съоръжение, което да обхваща Свети Влас и Елените.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.