1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Първите за тази година 176 тръноопашати потапници са вече в езерото Вая

Първите за тази година 176 тръноопашати потапници са вече в езерото Вая

Този вид днес е застрашен от изчезване в световен мащаб

Първите за тази година 176 тръноопашати потапници са вече в езерото Вая. Те бяха наблюдавани от орнитолози от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и доброволци през почивните дни. Тръноопашатата потапница е най-известна с ярко синия си клюн при мъжките екземпляри, но само през размножителния период. Този вид днес е застрашен от изчезване в световен мащаб. Идва в страната ни само през зимните месеци на годината. Единствените места, където тази потапница зимува или спира по време на миграция у нас са Дуранкулашкото и Поморийското езеро, защитена местност «Узунгерен» и язовир «Мандра», Бургас, но най-големи концентрации на вида са установени в Бургаското езеро. Именно там в края на миналата година са наблюдавани 254 тръноопашати потапници. Екземпляри от още четири световнозастрашени вида са видени в Бургаските езера в събота и неделя. В момента в тях се хранят 164 къдроглави пеликана, 321 малки корморана и 67 белооки потапници.

През почивните дни по време на редовните наблюдения на езерния комплекс около Бургас най-много водоплаващи птици бяха установени в комплекса «Мандра – Пода» - 13 286 екземпляра. Общо 36 800 екземпляра от 46 вида са наблюдавани през двата дни. Най-многочислени са белочелите водни кокошки, което е обичайно за сезона. От известните повече като лиски – водни кокошки са видени 12 500 екземпляра. Висока е вече и числеността на кафявоглавата потапница в езерата около Бургас – 9 966 птици от вида са установени от участниците в мониторинга. Орнитолозите са наблюдавали и 1 443 зимни бърнета.

Редовният мониторинг на водоплаващите птици в езерния комплекс на града е сред основните дейности на Българско дружество за защита на птиците. От началото на годината той се извършва в рамките на проект „Живот за Бургаските езера” към програма LIFE+ на ЕС. Данните получени от тези наблюдения се използват от експертите в дейности по опазване на езерата.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.