1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Пасища от "Натура 2000" няма да бъдат раздържавявани

Пасища от "Натура 2000" няма да бъдат раздържавявани

Държавата продава 154 хиляди терена от Държавния поземлен фонд срещу компенсаторни бонове

Държавата продава 154 хиляди терена от Държавния поземлен фонд срещу компенсаторни бонове. Темата не губи своята актуалност през последните две седмици заради съмнения за изтичане на информация за търговете далеч преди обявяването им към приближени на властта фирми, които са започнали масирано изкупуване на компенсаторките.

Политическите партии в последните дни поискаха спиране на търговете, засега безрезултатно, но стана ясно, че Комисията за финансов надзор е започнала проверки за сделките. И за да не си помислим, че скандалите спират дотук, след като Земеделските дирекции по места обявиха конкретните терени за продажба, стана ясно, че там фигурират планински терени с уникална природа, дори и терени в защитени територии. Тома Белев от "Зелени Балкани" пръв алармира за този проблем. Той разясни позицията на организацията в ефира на предаването "Преди всички" на БНР.

"Нашите проверки засега обхващат част от обявените терени. Става въпрос за високопланински пасища, мери, които са в "Натура 2000" и в защитени територии. Първият случай, който проверихме, беше в района на връх Миджур, това са високопланинските пасища на най-високия връх в Чипровска планина. Там са около 7800 дка, всички са в "Натура 2000", те са в една защитена местност "Миджур", в непосредствена близост до биосферния резерват Чупрене и до защитената местност Чупренски буки", изтъкна той.

"Ние говорихме с г-н Найденов, този търг няма за цел да раздържавява пасища от "Натура 2000", които са ключови за тази европейска екологична мрежа. Министър Найденов пое ангажимента, ако природозащитните организации му предоставят списъци с тези пасища, да ги изключи лично от обхвата на търга", добави Тома Белев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.