1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Пазарът на скрап се свива през 2012 г.

Пазарът на скрап се свива през 2012 г.

Стресът в бранша е породен от промените в Закона за управление на отпадъците

Пазарът на скрап се свива през 2012 г. заради стреса в бранша, породен от промените в Закона за управление на отпадъците, но също и заради изсветляването на сектора. Това са изводите от анализ, изготвен от Българската асоциация по рециклиране въз основа на данни на Министерството на икономиката и енергетиката, агенция "Митници" и самите компании. 

Общата тенденция е спад на обемите на реализираните суровини по всички показатели - внос, износ, потребление, както и добитото в страната, се вижда от анализа. През миналата година намалява цената на суровините, заради това намаляват и кражбите - с 36%. 

Общото количество на скрап, реализирано през 2012 г., е 1.712 тона, а стойността му е 1.964 млрд. лв. Намалението на изтъргуваните количества е с 385 хил. тона, а на оборотите - с 206 млн. лв. 

Търговията със стомана и чугун се свива с около 19%, с алуминий - с 23.5%, с месинг, цинк и олово - с над 55%. 

Положителни тенденции асоциацията отчита единствено на пазара на мед и на автомобилни акумулатори. При медта се наблюдава увеличение на реализираната суровина с около 40% до 92 846 тона. При автомобилните акумулатори повишението е по-слабо - с 6% до 26.9 хил. тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.