1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Пчели ще търсят невзривени мини, останали от въоръжения конфликт в Хърватия

Пчели ще търсят невзривени мини, останали от въоръжения конфликт в Хърватия

Насекомите могат да различават различни миризми не по-лошо от кучетата

Пчели ще търсят невзривени мини, останали от въоръжения конфликт в Хърватия през 90-те години. Хърватски учени са успели да обучат насекомите да търсят мини по миризмата им.

Пчелите могат да различават различни миризми не по-лошо от кучетата. За насекомото не е никакъв проблем да запомни как мирише взривно вещество и да го търси, каза професорът от Загребския университет Никола Кежич.

Самият процес на "тренировки" на пчелите е прост - в храната им се прибавя малко количество тротил, при което след няколко хранения у насекомите възниква асоциация за взривното вещество, пише БТА.

Плюсът на използването на пчелите в качеството на сапьори е това, че процесът на тренирането им е евтин, за разлика от тренирането на кучета и плъхове. Освен това теглото на пчелите е толкова малко, че те не могат да активират взривателите за мини и няма риск за хората наоколо.

От 1991 до 1995 година на територията на Хърватия са били поставени над 90 хиляди мини, при взривяването на някои, от които са загинали или са били ранени най-малко 2,5 хиляди души.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.