1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Пчели следят за чистотата на въздуха по германските летища

Пчели следят за чистотата на въздуха по германските летища

Снимка:

Идеята е произведения мед постоянно да се проверява за наличието на токсини.

Международното летище в Дюселдорф и още 7 германски летища използват пчели като "биодетективи" за проверка на качеството на въздуха, съобщава "Ню Йорк таймс", цитиран от  Dnevnik.bg. Идеята е произведение мед постоянно да се проверява за наличието на токсини.

Тестовете в лабораторията, която два пъти годишно анализира меда от летището в Дюселдорф и други градове, досега показват, че в пробите няма наличие на вредни вещества. Анализираният мед е сравнен с такъв от райони без каквато и да е индустриална дейност.

"Използването на живи организми за следене на "здравето" на околната среда не замества традиционните методи за наблюдение", казва Мартин Бунковски, инженер в асоциацията на германските летища. "Но за обществото е много по-лесно да разбере резултатите", добавя той. Следенето на околната среда с помощта на пчелите е сравнително нов метод.

Резултатите от пробите в Дюселдорф не са изненада. Според експерти, колите, автобусите и местната индустрия замърсяват районите около летищата много повече, отколкото самолетите.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.