Пещера „Леденика" ще бъде отворена за безплатни посещения

Предвижда се създаването на развлекателен парк с различни атракции

По случай Световния ден на туризма - 27 септември, община Враца информира, че  пещера „Леденика" ще бъде отворена за безплатни посещения на ученици, студенти и пенсионери. Инициативата цели да стимулира посетителите да ценят природните забележителности на Врачанския Балкан и да се порадват на красотата на уникалната пещера. 

Спечеленият проект „Развитие на устойчив туризъм в община Враца. Леденика - туризъм без сезони" по Оперативна програма "Регионално развитие" предвижда създаване на развлекателен парк с различни  атракции, анимационен модул „Приказна алея" с амфитеатър и развлекателен модул „Мама, татко и ние" със спортни съоръжения за малки и големи.

Модерни технологии чрез звукови и светлинни ефекти ще преоткриват  красотата на пещерата.  Рехабилитацията на информационния център и обзавеждането на съвременна прожекционна зала ще запознава посетителите със забележителностите на Врачанския  Балкан, флората, фауната и културно-историческото наследство на региона.

Предвидени са изграждане на нов водопровод, пречиствателно съоръжение с биологично очистване и последващо използване на водата, обновяване на съществуващия паркинг, удължаване на съществуващата алея за хора с увреждания, оформяне на околни пространства, поставяне на указателни табели и изграждане на две екопътеки с туристически маршрути Горно Озирово - "Леденика" и Враца - "Леденика". До пещерата ще се стига с атракционно влакче.

Проектът ще се реализира в рамките на 2 години.