1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Планът за намаляване на парниковите емисии на страната ще бъде готов до края на януари 2012 г.

Планът за намаляване на парниковите емисии на страната ще бъде готов до края на януари 2012 г.

Той се осъществява с финансовата подкрепа на Правителството на Норвегия

Планът за намаляване на парниковите емисии на страната за периода 2013 – 2020 г. ще бъде готов до края на януари следващата година. Това каза вчера, 26 октомври, пред БНТ зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева. В момента работна група с представители на няколко министерства и агенции съставя националния план за действия по изменението на климата. До края на ноември ще бъдат определени конкретните мерки, необходими за намаляване на парниковите емисии до 2020 г. в областта на транспорта, регионалното развитие, енергетиката, земеделието и др., поясни Манева.

Съгласно европейското законодателство всички страни членки на Европейския съюз трябва до 2020 г. да намалят своите емисии парникови газове с 20% спрямо нивата им от 1990 г. За България базовата година е 1988 г., когато е пикът на българската индустрия.

Националният план се осъществява с финансовата подкрепа на Правителството на Норвегия чрез Норвежката програма за сътрудничество за икономически растеж и устойчиво развитие в България. Стойността на проекта е приблизително 430 хиляди евро, от които 80% (350 хиляди евро) са принос на норвежкото правителство.

Вчера работната група за изготвяне на плана представи анализи за ситуацията в България и предстоящите промени. Участвие в дискусията ще вземат представители на шест министерства, три агенции, бизнес и неправителствени организации.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.