1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Плажът "Вромос" е опасен, потвърди проверка

Плажът "Вромос" е опасен, потвърди проверка

Замърсяването е локално и не засяга плажа на град Черноморец

Плажът в залива Вромос е опасен за здравето на хората, съобщи Областния управител на Бургас Константин Гребенаров. Той оповести изпратените до него резултати от повторни замервания на естествения радио-фон и радиоактивността на пясъчната ивица, направени от Министерство на околната среда и водите и Министерство на здравеопазването.

Проведените лабораторни анализи на проби от плажа показват, че повишеният гама-фон в района на залива е до два пъти над характерните за тази част на Черноморското крайбрежие стойности. Според становището на двете министерства, рискът за здравето на летовниците се дължи не токова на повишения гама-фон, колкото на повишеното съдържание на радий и други естествени радионуклиди в пясъка.

Според писмото, изпратено до Областния управител, използването на ивицата и дългосрочното пребиваване, създава риск за здравето на хората. Замърсяването е локално и не засяга околните плажове, включително и плажа на град Черноморец.

Проблем в залива Вромос има след изхвърлените в него инертни материали от флотационна фабрика на мина „Росен". Замърсени са както пясъкът, така и дъното на морето. През 1995 г. МОСВ възлага на немска фирма да извърши текуща оценка на състоянието на плажа. Немските специалисти предлагат да се извърши почистване на пясъчната ивица и на морското дъно в близост до брега. Още тогава обаче, те подчертават, че рискът от повторно замърсяване на залива поради вълните и морските течения, остава.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.