1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Пловдив кандидатства за технологичен грант с проект, който може да подобри качеството на въздуха

Пловдив кандидатства за технологичен грант с проект, който може да подобри качеството на въздуха

Предизвикателството "Интелигентен град" e 3-годишна инициатива на IBM, която дава шанс на 100 града в света да бъдат управлявани интелигентно

Създаване на система за регулиране качеството на въздуха, която да бъде свързана с управелението на трафика на възловите места в Пловдив, е проектът, с който общинската администрация във втория по големина град в България иска да участва в предизвикателството на IBM "Интелигентен град" и да спечели грант на стойност $ 250,000 - $ 400,000, пише dariknews.bg.

Предизвикателството "Интелигентен град" e 3-годишна инициатива на IBM, която дава шанс на 100 града в света да бъдат управлявани интелигентно. Програмата дава възможност на градовете да  внедрят специализирани системи за управление, базирани на анализ на ключовите им проблеми, като увеличава техния капацитет да събират и анализират информацията относно предизвикателствата, пред които се изправят.

Пловдив избира да кандидатства за технологичен грант с проект, който може да подобри качеството на въздуха. Нивата на азотен диоксид и прахови частици във въздуха на Пловдив са три пъти над нормата, особено след края на зимния период, сигнализира в началото на годината местната Енергийна агенция. Общинската управа бе задължена стриктно да прилага плана за действие към програмата за подобряване на показателите. Предвидени са близо 60 мерки, сред които ограничаване на движението на тежкотоварни камиони и контрол на трафика на близо 250 000 автомобила. Създаването на автоматизирана електронна система, която да следи и отчита на всеки час чистотата на въздуха и да управлява т.нар "умен трафик" по всички основни булеварди и натоварени кръстовища, е крайно необходима като цяло за повишаване качеството на живот в Пловдив.

Крайният срок за кандидатстване е 15 август 2011 г. Кои са българските градове, участници в глобалния проект, ще стане известно на 08 септември 2011 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.