1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. По-малко биокомпоненти в горивата искат страните от ЕС

По-малко биокомпоненти в горивата искат страните от ЕС

Алтернатива на тях са биосъставки от ново поколение

В петък предстои представители на 28-те страни членки на Европейския съюз да одобрят решение за намаляване на дела на биокомпонентите на растителна основа в горивата. Това информира специализираният портал agrarheute.com, позовавайки се на източници от дипломатическите кръгове. Алтернатива на тях са биосъставки от ново поколение, произвеждани от слама или остатъци при пречистването на водите. Целта на Брюксел е до 2020 година делът на възобновяемите източници в транспорта да достигне 10%. След приемане на решението се очаква делът на биокомпонентите на растителна основа да се понижи на 7%. Очаква се това решение да бъде одобрено на срещата на върха в ЕС през декември, пише сайтът agronews.bg.

Според неназовани източници, темата остава спорна, и може да се стигне до нови промени в детайлите. До единно решение предстои да се стигне след предстоящите преговори между представители на страните членки и Европейския парламент. От редица екологични организации алармираха, че заради масовото отглеждане на култури за биогорива, намаляват обработваемите площи за растения, отглеждани за храни. Според еколози заплаха за климата са и изпаренията от горите в развиващите се страни. В бъдеще от ЕК имат намерение по-точно да пресметнат този вреден ефект, за да може да се състави една по-обща представа за това какво влияние оказват  биокомпонентите на растителна основа върху общия баланс на околната среда.

В същото време според Федералната служба по монополите за спирта на Германия, за периода юли-септември 2013 година са били произведени 354 куб. метра етанол, което е с 6% повече в сравнение с предходната година, когато производството на етанол е възлизало на 335 куб. метра. За производството му са били използвани 137 000 тона пшеница, 94 000 тона ечемик, 22 000 тона тритикале, 97 000 тона ръж, 77 000 тона царевица и 344 000 тона меласа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.