1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. По-малко от месец до края на кампанията „Аз пазя горите и орлите на България“

По-малко от месец до края на кампанията „Аз пазя горите и орлите на България“

След оценка на независимо жури, не по-късно от 5 декември, ще бъдат обявени 10-те победители

След по-малко от месец приключва конкурсът за предотвратяване на престъпления срещу дивата природа. На 20-ти ноември 2014 г. е крайният срок за подаване на номинации за участници в кампанията. След оценка на независимо жури, не по-късно от 5 декември, ще бъдат обявени 10-те победители.

Кампанията „Аз пазя горите и орлите на България“ има за цел да популяризира случаите, в които любители на природата или професионалисти са предприели действия, за да предотвратят или разкрият дадено престъпление срещу дивата природа. Примери за такива престъпления са незаконното залавяне на животни и отглеждането им в плен, ограбване на гнезда, яйца и малки от дивата природа; трафик и търговия със защитени видове; използване на незаконни методи за лов с примамки и отрови; бракониерски острел; незаконно препариране и др.  Всички тези деяния са сериозни престъпления и като следствие, световно застрашени видове са вече на прага на изчезването.

Такава е и историята на Асен Христов от ДГС гр. Провадия, която достигна до нас чрез неговата кандидатура за конкурса. Той ни разказа за няколко случаи за орел змияр, червен ангъч и шипоопашати костенурки, в чието разкриване и предотвратяване е взел участие. Един от тях е за червеният ангъч или червен калифар - изключително красива птица от семейство Патицови. Тя е рядък за България вид и е включена в Червената книга на застрашените видове.  През май 2014 г. г-н Христов получава сигнал за заловени малки червени ангъчи. След направена проверка той и колегите му откриват незаконно заловена една млада птица, затворена в частен имот. Същата е била конфискувана и пусната обратно на свобода. След направено наблюдение е установено, че младият червен ангъч е  приет от други родители с по-големи малки от същият вид.

От ИАГ и БДЗП очакваt вашите номинации на на адрес: kampania@eagleforests.org до 20.11.2014 г. Не забравяйте да изпратите данните си за контакт: имена, адрес, електронна поща и телефон, както и документи показващи развитието на случая като снимки, кореспонденция с институции и др.

Кампанията се провежда в рамките на LIFE+ проекта „Горите на орела“ за опазване на ключови горски местообитания на малкия креслив орел, финансиран от ЕС.

Повече подробности и новини около кампанията можете да намерите на http://eagleforests.org/bg/KampaniqAzpazqgoriteiorlitenaBulgaria.html .

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.