1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. По настояване на министър Димов румънските власти предприеха мерки за спиране замърсяването на въздуха в Русе

По настояване на министър Димов румънските власти предприеха мерки за спиране замърсяването на въздуха в Русе

Днес автоматичната измервателна станция отчете минимални превишения на средноденонощната норма на фини прахови частици

Във връзка с регистрираните на 24 октомври 2019 г. значителни превишения на нивото на фини прахови частици (ФПЧ) в атмосферния въздух в района на гр. Русе,  причинени от изгаряне на стърнища на румънска територия в района на община Гюргево, вчера следобед министър Нено Димов изпрати спешно оперативно писмо до Министерството на околната среда на Румъния, както и до всички компетентни румънски институции, включително местните власти. Министър Димов настоя за предприемане на незабавни действия и мерки за спиране на трансграничното замърсяване на въздуха и прекратяване на вредните практики на изгаряне на стърнища.

След бърза реакция от страна на румънското Министерство на околната среда бяха получени уверения, че непосредствено след получаване на писмото на място са изпратени екипи и са предприети действия пожарите да бъдат изгасени.

Вчера в периода между 17 и 18 часа в пункта за мониторинг на въздуха в Русе бяха отчетени моментни пикови стойности на фини прахови частици 2,5 микрона (ФПЧ2,5), достигащи до 400 микрограма на кубичен метър. Незабавна проверка на РИОСВ - Русе установи, че причината за замърсяването на атмосферния въздух е изгаряне на следжътвени остатъци на терен, източно от град Гюргево, на  територията на Република Румъния. По-късно нивата на ФПЧ2,5 намаляха до нормалните за сезона фонови стойности между 20-30 мкг/м3.

Днес автоматичната измервателна станция „Възраждане“ в Русе отчете минимални превишения на средноденонощната норма на фини прахови частици 10 микрона (ФПЧ10) за 24 октомври. Измерената средноденонощна стойност  на ФПЧ10 е  51,55 микрограма на кубичен метър (при норма 50 мкг/м3).

През периода от 17 и 18 часа вчера са отчетени и моментни завишени стойности на други атмосферни замърсители като азотни и серни оксиди и въглероден оксид, но за тях не са превишени средночасовите норми.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.