1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. По случай Деня на Черно море WWF призовава да избираме устойчива морска храна

По случай Деня на Черно море WWF призовава да избираме устойчива морска храна

Природозащитната организация напомня, че всеки от нас може да помогне за опазването на живота в морето

На днешната дата през 1996 г. в Истанбул шест държави, сред които и България, подписват Стратегическия план за Черно море. Чрез документа те се разбират да работят съвместно за устойчивото управление на неговите природни ресурси и биоразнообразие. Освен че олицетворява ангажимента на правителствата от региона за сериозни действия по възстановяването и опазването на морето, планът е символ на надеждата за по-добро бъдеще за 16 милиона души, населяващи крайбрежието му. Денят е празник и за неуморните усилия на природозащитници и доброволци, посветили своето време и енергия на грижата за околната среда.
 
Инициативата на WWF e част от мащабна европейска кампания за опазване на живота в моретата и океаните, както и поминъка на хората, разчитащи на риболова. Ще получите ценни потребителски съвети под формата на игра, благодарение на уникалната интерактивната инсталация – Фризер, проектирана да симулира пазаруването на морска храна в рибния магазин. Посетителите на събитието в популярен мебелен магазин ще получат на място и първия по рода си наръчник за устойчива консумация на морска храна – Рибен буквар 2.0, издаден от WWF.
 
Черно море е едно от най-забележителните регионални морета в света

Дълбоко повече от 2200 метра, то получава отточни води от басейна на реки с площ 1.9 милиона кв. км, което покрива около една трета от площта на континентална Европа. Единствената му връзка със световния океан е чрез дългия 35 км Истанбулски пролив. Всяка година в Черно море се влива около 350 куб. км вода от реките на повече от двадесет държави. За съжаление, обаче рибата в него намалява с драстични тепмове – и това не е локална, а глобална тенденция!

Какво застрашава рибата?

Свръхуловът е втората най-голяма заплаха за моретата и океаните след климатичните промени –  за да задоволим глада си за морска храна, днес вадим повече риба, отколкото те могат устойчиво да осигурят. Стигнали сме до момент, в който морските екосистеми и много местни общности са изложени на риск. Статистиката показва, че глобалното „производство“ на риба  възлиза на 171 милиона тона. А 33 % от рибните запаси в света са подложени на свръхулов. В същото време повече от 800 милиона души на планетата зависят от морските дарове за храната и доходите си.

 „Във времена на климатични промени, увеличаващо се световно население, както и при нарастване търсенето на риба и морски дарове, преминаването към устойчиво производство и консумация е задължително. Само по този начин рибата ще остане ценен източник на храна и доходи и за в бъдеще“, казва ръководителят на WWF България Веселина Кавръкова.

Какво можем да направим?

Рибата и морските дарове са най-търгуваната стока в глобален мащаб. В резултат за последните 40 години световните запаси са намалели почти наполовина. В същото време Европейският съюз е най-големият пазар на морска храна на планетата, което прави нашият избор изключително важен.  Не  е нужно да се отказваме от рибата и морските дарове. Важно е обаче да пазаруваме морски продукти, уловени или отгледани по начин, който запазва рибните ресурси и хората, зависещи от тях.

Повече за кампанията на WWF „Риба и за в бъдеще“ можете да научите на http://riba.wwf.bg/

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.