1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. WWF събира отново отбора на Пандата за Софийския маратон

WWF събира отново отбора на Пандата за Софийския маратон

Снимка:

Десетки любители на природата ще стартират в подкрепа на крайречните гори у нас

За пета поредна година природозащитната организация WWF набира отбор за участие в традиционния Софийски маратон. Десетки „панди“ ще тичат с кауза по столичните булеварди на 13-и октомври (неделя). Те ще бъдат облечени в специални зелени тениски в подкрепа на природозащитната инициатива за създаване на истинска крайречна гора. Всеки от записалите се ще пробяга дистанция между 3 и 42 км, като по този начин ще насочи общественото внимание към благородната кауза. Стартът на маратона е в 9:30 ч. на пл. Александър Батенберг пред Националната художествена галерия.

Защо WWF има нужда от вашата подкрепа?

Природозащитната организация WWF полага сериозни усилия за опазване и възстановяване на горите по бреговете на реките. Някога те са били райски кътчета за животни, птици, риби и хора. Пречиствали са водата в реката, предпазвали са от наводнения и свлачища, а тяхната сянка е била приятно място за отдих и почивка за много от нас. Днес по-голямата част от тези гори са унищожени и това е проблем, за чието разрешаване се стремим да помогнем.

През последните години експертите на WWF засадиха десетки хиляди дръвчета от видовете черна топола, полски бряст, дъб, бяла и черна елша, полски ясен. Те се грижиха за тях целогодишно, полагайки основите на ценни нови гори. Работата на природозащитните екипи продължава и в края на ноември те ще залесят брега на река Марица на входа на гр. Стамболийски с 12 000 фиданки. Тези усилия обаче не са достатъчни – за да имаме отново красиви крайречни гори е нужна още подкрепа.

Отборът на Пандата може да се похвали с невероятно постижение

WWF с гордост отбелязва, че за последните четири години Отборът на пандата е пробягал общо 3173 км или разстоянието от София до Лисабон. Природозащитниците вярват, че и тази година десетки любители на околната среда ще се присъединят към тима и ще подпомогнат създаването на нови крайречни гори. Всеки, който иска да бъде част от легендарния Отбор на пандата, може да направи регистрация тук, а крайният срок за това е 2-ри октомври (сряда).

Новото трасе на Софийския маратон започва на пл. „Александър Батенберг“ и преминава през историческия център и някои от най-интересните културни забележителности на града. Всички жители и гости на столицата могат да допринесат за каузата и като излязат на улицата и подкрепят тичащите.

В района на старт-финала ще откриете и специалния щанд на WWF, където ще имате възможност да се снимате с талисмана на отбора – Голямата панда, както и да закупите плюшена играчка за спомен.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.