1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Почти 8 млрд. евро финансова помощ за енергийната ефективност остава неизползвана

Почти 8 млрд. евро финансова помощ за енергийната ефективност остава неизползвана

Основно предизвикателство пред политиката е как да се съгласуват различните нива на ефективност, приложими за различните индустрии

Европейската финансова помощ за енергийна ефективност не е оползотворена въпреки, че ЕС се опитва да постигне целта си за намаляване на потреблението на енергия с 20% до 2020 г., съобщава Мари Донъли, директор в ГД „Енергетика" на ЕК, цитирана от EurActiv.

Донъли заяви, че на разположение за градовете са 8 млрд. евро за проекти, целящи да се намали потреблението на енергия. „Последните промени в регламента предвиждат до 4% от средствата на Кохезионния фонд да се инвестират в енергийната ефективност на жилищните сгради", каза тя.

„Осем милиарда евро са на разположение за това. Въпреки това те не се използват толкова бързо, колкото бихме искали, поради много причини".

През месец януари директорът на ГД „Енергетика" ще проведе срещи с европейските енергийни агенции и националните управляващи органи. Целта е да се разгледат начини за промяна на техните оперативни програми.

„Нашите изчисления показват, че е малко вероятно да се постигне намаляване с 20% въз основа на сегашните политики", каза тя. „Тази цел е предизвикателство. Това означава, че ще трябва да отделим икономическия растеж от увеличаващото се потребление на енергия". До този момент Донъли изчислява, че ЕС е постигнал намаляване потреблението на енергия от „някъде между 9 и 11% ".

Основно предизвикателство пред политиката, твърди тя, е как да се съгласуват различните нива на ефективност, приложими за различните индустрии. Друго предизвикателство е как да се развие европейският пазар в областта на енергийната ефективност на предприятията. По този начин биха се увеличили индустриалните икономии от енергийна ефективност, особено в големите сгради.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.