1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Почти 80% от декоративните растения, отглеждани в Европа, са замърсени с пестициди

Почти 80% от декоративните растения, отглеждани в Европа, са замърсени с пестициди

Снимка:

Три неоникотиноида са забранени за употреба с цел да се защитят пчелите

Почти 80% от декоративните растения, отглеждани в Европа, са замърсени с пестициди, опасни за пчелите. Около половината от растенията, от които са взети проби, съдържат забранените неоникотиновите пестициди. Това показват резултатите от ново научно изследване "Токсичен рай: отровите в градината ти – анализ на пестицидите в декоративните растения в Европа", публикувано този четвъртък – 24 април, от "Грийнпийс интърнешънъл".

Изследваните растения са били закупени в градински центрове и супермаркети. Това значи, посочват природозащитниците, че фирмите, отглеждали растенията, или не се съобразяват с регулаторната рамка, или се възползват от пропуски в нея.

Когато тези третирани с пестициди растения се посадят навън, те могат да станат заплаха за пчелите и за другите опрашители, предупреждават от международната природозащитна организация и призовават търговците да елиминират всички опасни за пчелите пестициди от цялата си снабдителска верига. Според еколозите законодателството също трябва да бъде променено, за да няма вратички – и да се спре напълно употребата на неоникотиноиди. Налага се и спешната нужда силно да се подобрят управлението и контролът на снабдителните вериги.

В тази връзка от "Грийнпийс" настояват още правителствата на Европейския съюз да спрат използването на пестициди, които са вредни за пчелите в градинарството и в земеделието въобще, пише "Дневник".

Пробите са взети от градински растения в десет европейски страни. Те са от над 35 популярни вида като теменуга, камбанка и лавандула, известни с това, че са атрактивни за пчелите. Около 98% от взетите проби съдържат разнообразни инсектициди, хербициди и фунгициди, само в 2% не са открити остатъци. Отделни растения от Полша, Швейцария и Австрия са били с 15 различни пестициди.

Инсектицидите, смятани за опасни за пчелите, са били открити в 68 декоративни растения (79% от пробите). Трите неоникотиноида, които са забранени за употреба с цел да се защитят пчелите, са били намерени в почти половината от растенията, понякога във високи концентрации: 43% съдържат Imidacloprid, 8% Thiamethoxam и 7% Clothianidin. Употребата на тези пестициди в отглежданите в парници декоративни растения, предназначени за посаждане в открити площи, противоречи на съществуващите законови ограничения.

"Окончателно заключение за ефекта на третираните с неоникотиноиди растения върху пчелите не може да бъде направено въз основа само на това изследване, смятаме, че е възможно пчелите и другите опрашители да бъдат излагани на токсични концентрации на пестицидите", е един от изводите в изследването.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.