1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Подписан е Меморандум за разбирателство между България и Република Сърбия

Подписан е Меморандум за разбирателство между България и Република Сърбия

Според споразумението двете институции ще си сътрудничат по редица екологични политики

Министърът на околната среда и водите Нено Димов се срещна с министъра на  защитата на околната среда на Република Сърбия Горан Триван. Срещата се състоя в Димитровград, на която двамата обсъдиха теми в сферата на трансграничното опазване на околната среда и водите. Министър Димов постави въпросите за потенциалното замърсяване на трансграничната река Драговищица от дейността на мина на територията с. Караманица,  Република Сърбия, както и за проекти за ВЕЦ, които може да се строят в района.

По отношение на мината министър Димов поиска информация за заявените инвестиционни намерения за развитие на дейността й и декларира, че България ще настоява да участва в трансграничен ОВОС. Той посочи, че проектите за ВЕЦ също трябва да минат през подобна процедура, защото засягат и двете страни. Също така министър Димов поиска данни за състоянието на водите в река Драговищица на сръбска територия. „Тъй като колегата е министър на министерство, което не отговаря за водите, е изпратил запитване до сръбския орган – Министерството на селското, горското и водното стопанство, и очакваме официална информация“, каза министър Димов. Той предложи на колегата си да се създаде работна група, водена от двама зам.-министри на околната среда от двете страни, които да търсят решение на трансграничните екологични проблеми. Един от въпросите, с които може да се занимава работната група според министъра, е да се анализира дали са аналогични методите на изследване на водите. Според него синхронизирането на методологиите ще е помощ в общото развитие на Сърбия към ЕС, защото България вече изпълнява европейски норми и методи. „От двете страни на границата е важно гражданите да живеят максимално добре. Ако границите паднат, това ще е тласък за развитието и от двете страни, което е продължение на инициативата за Западните Балкани, започната по време на Българското председателство“, каза министър Димов.

„Няма нито един екологичен въпрос, който можете да решите за секунда. И ние имаме задължение да осигурим на гражданите чиста природна среда. И ще направим всичко възможно тази среда да бъде още по-добра“, заяви след срещата министър Триван. „Инициативата на колегата Нено Димов е точно в тази посока и заради грижата за българското национално малцинство. Ние не виждаме като проблем тази ситуация – напротив, като начин да си сътрудничим“, категоричен беше той. Министър Триван увери, че данните, с които разполага засега за района на Босилеград, не показват надвишаване на нормите съгласно сръбското законодателство, но се ангажира да засили мониторинга. Също така той съобщи, че приоритет на правителството на Сърбия е изграждането на пречиствателни съоръжения за отпадни води и такъв проект има в момента за водите в Босилеград.

По време на срещата министрите Димов и Триван подписаха два документа за сътрудничество. Първият е Меморандум за разбирателство между Министерството на околната среда и водите на Република България и Министерството за защитата на околната среда на Република Сърбия. Според споразумението двете институции ще си сътрудничат по редица екологични политики като: опазване чистотата на въздуха, предотвратяване на замърсявания, управление и опазване на водните ресурси, управление на отпадъците, опазване на почвите, опазване на природата и природните ресурси, изменение на климата, действия при аварийни трансгранични замърсявания на околната среда, екологично образование и др. Меморандумът заменя съществуващия досега документ, подписан между двете страни през 2007 г.

Вторият документ е Споразумението между Правителството на Република България и Правителството на Република Сърбия за ранен обмен на информация в случай на радиационна авария. В случай на извънредна ситуация двете страни ще си сътрудничат в мерките за защита на здравето и имуществото на населението, както и за евентуална помощ. Подписването на споразумението е инициирано от сръбската страна по предложение на сръбската Агенция за радиационна авария и ядрена безопасност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.