1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Покачването на глобалната температура все още може да бъде овладяно до 2°C

Покачването на глобалната температура все още може да бъде овладяно до 2°C

Необходими са рестриктивни държавни политики, в които да се наблегне на енергийната ефективност

Покачването на глобалната температура все още може да бъде овладяно до 2°C в рамките на този век. Това е възможно и изпълнимо, макар и да остава съвсем малко време. Необходими са обаче рестриктивни държавни политики, в които да се наблегне на енергийна ефективност в сградите, намаляване броя на транспорта, който отделя много вредни емисии както и да се вземат мерки за компенсиране на обезлесяването.

Това е  основният извод на последния доклад "The emissions Gap Report" на програмата на ООН за околна среда (UNEP) и Европейската фондация за изменението на климата, огласен тази сряда, броени дни преди международната конференция за борба с изменението на климата в катарската столица Доха (26 ноември).

Ако се продължи линията на сегашните действия и ангажименти на отделните правителства, това означава покачване на средните температури от 3 до 5°C, предупреждават учените, изготвили документа, който показва, че нивата на емисиите парникови газове са с около 14% по-високи от тези, които се очакваше да се случат през 2020 г..

Вместо да намалява, концентрацията на вредни газове като въглероден диоксид (C02) в атмосферата всъщност се покачва с около 20% от 2000 г. насам и ако не се предприемат бързи и адекватни действия от отделните страни, вредните емисии вероятно ще са 58 гигатона (Gt) до осем години, е прогнозата в доклада, изготвен от 55 учени от над 20 различни държави, пише "Дневник".

Тези прогнози съответно водят до сериозно разминаване с очакваните въглеродни емисии от  предходните оценки на UNEP през 2010 г. и 2011 г. Причината е икономическият растеж в няколко ключови развиващи се икономики, както и т.нар. "двойно отчитане" на компенсаторните емисии. Според предходните доклади по темата, емисиите през 2020 г. трябваше да са средно около 44 гигатона и дори по-малко, за да са реалистични и по-големи съкращенията на емисиите.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.