1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Покачването на морското равнище ще е катастрофално

Покачването на морското равнище ще е катастрофално

Най-застрашени са около 900 милиона души, които живеят в региони, близки до морското равнище

Последствията от покачването на морските нива ще бъдат катастрофални, предупреди Генералният секретар на Обединените нации Антонио Гутериш в реч пред Съвета за сигурност. По думите му ще се стигне до масово измиране на видове, което ще бъде с „библейски измерения“.
 
Най-застрашени са около 900 милиона души, които живеят в региони, близки до морското равнище. Според Гутериш завинаги ще изчезнат цели държави и всеки десети човек на Земята ще загине. В тази връзка той призова за промени в Международното право, които да регулират правата на хора, принудени да напуснат родните си места заради подобни природни бедствия. От изясняване се нуждае и бъдещето на държави, които биха изгубили цялата си територия или части от нея.
 
Експертите от ООН са на мнение, че топящите се полярни шапки и все по-топлите морета и океани ще потопят не само малки островни държави. В голям риск са страни като Бангладеш, Китай, Индия и Нидерландия. Всички те са застрашени от зачестяващите бури и наводнения, при които солената морска вода отравя почвите и водите и прави големи региони необитаеми, още преди трайно да бъдат погълнати от моретата. Тежки последици се предвиждат за мега-градове на всички континенти – Кайро, Лагос, Мапуто, Банкок, Дака, Джакарта, Бомбай, Шанхай, Копенхаген, Лондон, Ню Йорк, Буенос Айрес и Сантяго.
Изчисленията на учените показват, че между 1900 и 2018 година морското равнище се е покачило с 15 до 25 сантиметра. При сценарий за глобално затопляне с 2 градуса, след 80 години водите ще се вдигнат с още 43 сантиметра. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.