1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Поляна между 5 блока става парк в Бургас

Поляна между 5 блока става парк в Бургас

Ще има приятни кътове за отдих с нова паркова мебел

Община Бургас има  планове за обновяване на междублокови пространства из целия град. В момента се работи активно на такъв обект. Теренът представлява една гола поляна, която никога не е била благоустроявана от построяването на  комплекс през 80-те години на миналия век, информираха от Общината.

Като първи етап при изпълнението на проекта се работи по техническата и подземна инфраструктура. Там се изгражда нова отводнителна система. Тя включва монтиране на голям колектор /дълбоката дупка на една от снимките е неговото гнездо/, който ще събира дъждовните води от околността. Впоследствие те ще се използват за поливане на новата паркова зеленина, която ще бъде засадена.

На този терен ще бъдат обособени два големи паркинга, две детски и една спортна площадка.  Ще има приятни кътове за отдих с нова паркова мебел, алейна мрежа, тротоари и ново осветление. Проектът предвижда и ремонт на прилежащите обслужващи улици.

Заедно с благоустрояването на терена през него ще минат пешеходна, вело и ролер алея. Идеята е те да се свържат в мрежа със съседни междублокови пространства, за чието обновяване Община Бургас има готови проекти, очакващи финансиране по европейските програми. 

Акцентите в изготвените от Община Бургас проекти са свързани с предложения за реорганизация на мобилността, създаване на единен облик на градската среда, рехабилитация на уличните платна, тротоарни настилки, обособяване на места за паркиране, осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания, рехабилитация и предложения за нови решения в уличното озеленяване, енергоефективни решения за уличното осветление, внедряване на иновативни решения за оползотворяване на дъждовната вода, използване на алтернативни източници за генериране на енергия, мерки за управление на отпадъците, създаване на условия за ефективно включване на местната общност при намирането на решения за обновяване на междублокови пространства.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.