1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Помогнете да открием нощните ни съседи!

Помогнете да открием нощните ни съседи!

Сега е сезонът, в който повечето видове са отгледали малките си и те излитат от гнездата

Всеки от нас има съседи. С някои сме в добри отношения, с други - не. Имаме и тайни съседи, незабележими за нас - совите. От Българското дружество за защита на птиците, канят всички с интерес към птиците да се включат в предоставянето на информация за совите, както и за присъствието на други нощни видове птици в различни части на България.

Причината за този призив е, че информацията за присъствието на тези видове около нас, събрана до момента, е недостатъчна за данните на Европейския атлас на гнездящите птици. Всеки природолюбител с интерес и познания за птиците или експерт може да допринесе с допълнителна информация за опознаването на крилатите ни съседи.

Особено необходима е информация за наблюдения на бухал, горска улулица и козодой. Сега е сезонът, в който повечето видове са отгледали малките си и те излитат от гнездата. В този период совите и малките им могат да се видят дори през деня кацнали на дърветата близо до гнездото или да се чуят звуците им през нощта. Младите сови често напускат гнездата преди да започнат да летят. Ако намерите малко на сова не го вземайте! То няма нужда от помощ! Обикновено родителите му са близо и се грижат за него.

Най-лесният и достъпен начин за събиране и предоставяне на информация за наблюдавани видове е чрез използването на приложението за смартфони и таблети SmartBirds Pro, което свободно може да бъде изтеглено от тук. Не е необходимо събирането на подробна информация за всяко наблюдение, важно е единствено да се отбележи вида, броя наблюдавани индивиди и статуса на вида (повече информация за полето „статус на вида“ може да откриете в ръководството на SmartBirds pro тук). Данни за птиците предоставени под друга форма също са добре дошли.

Информация за събирането и предоставянето на наблюдения за Европейския атлас на гнездящите птици може да изпращате на и на имейл: bspb_hq@bspb.org.

Късната  пролет е подходяща за нощна разходка за опознаване на совите – нашите съседи. Може би няма да ги видите, но със сигурност ще чуете техните звуци. Ако нямате опит, ви предоставяме техните звуци, за да ги прослушате на запис.  Няколко вида сови могат много лесно да бъдат открити и разпознати при нощни наблюдения сред природата или в градска среда:

• Домашната кукумявка – среща се в села и градове. Може да се наблюдава дори през деня кацнала на покривите и комините на къщите. Сравнително дребна сова, но с голяма закръглена глава. Често през пролетта издава обаждане, което е донесло и името ѝ – рязко и сърдито „к‘мяу“ или „куку-мяуу“.

• Чухал – обитава широколистни гори, но се среща в паркове и градини в населени места. Дребна сова, малко по-едра от скорец. Трудно се наблюдава, но много лесно се разпознава по звук. Най-често чуваната песен е тази на чухала през нощта и наподобява късо и дълбоко свирене с уста.

• Забулена сова – обитава селскостопански райони с редки горички, градини и населени места. Гнезди в хралупи, на тавани или в изоставени постройки. Характерно за нея е, че в полет изглежда доста светла отдолу, а кацнала лесно се отличава по светлото дисковидно лице (приличащо на сърчице).

• Горска ушата сова – гнезди в гори до открити места, но не рядко  в паркове и градини в населените места. Кацнала се различава лесно по дългите „уши“. Често гнезди в гнезда на врани и свраки по дървета.

• Интересна, нощна птица, която не е сова, е, козодоят, наричан още нощна лястовица и мраченик. Обитава най-често разредени широколистни гори, но се среща и в открити местности с храсти. Голям е колкото кос, но има по-дълги крила. През деня лежи на земята или на дебел клон и е почти незабележим. Започва да лети след залез слънце. „Песента“ му е  характерен монотонен, механичен звук наподобяващ бръмчене. Издава и редица други звуци, които през брачния период са съпроводени с маневрен полет.

 

 

·       
 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.