1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Поправките в Закона за горите влизат на първо четене в парламента на 18 януари

Поправките в Закона за горите влизат на първо четене в парламента на 18 януари

Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов

Поправките в Закона за горите (ЗГ) влизат на първо четене в парламента на 18 януари (сряда). Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по време на общественото обсъждане по промените в закона, съобщи БТА. В рамките му са се сблъскали становищата на различните институции, опозицята и природозащитните организации.

По думите на Найденов със закона трябва се да стигне до консенсус, който да отговори на обществения интерес по отношение на ползването на горите. Той заяви: "Горите не са само за това да бъдат на 100 процента опазени в този вид, в който са, забранявайки нормалния достъп на хората до тях и практикуването на зимни спортове". Освен това министърът отбеляза, че трябва да се даде необходимата гаранция, че зад добрите идеи за развиване на инфраструктурата в горите няма да се стигне до нарушаване на екологичното равновесие или до неправомерното изсичане на гори.

В отговор на обвинението, че в случая се упражнява лобизъм, ресорният министър обясни, че приетият през април 2011 г. първоначален вариант на законопроекта е съдържал въпросните текстове. Найденов уточни: "Поддадох се в последен разговор на техния лобизъм и оттеглих еднолично текстовете, които в момента са обект на дебата. Ако е имало лобизъм, то не е от страна на "Витоша ски", а от страна на екоорганизациите".

Решението e предизвика бурните реакции на природозащитните организации. От Българска фондация "Биоразнообразие" (БФБ) обвиниха министър Найденов, че не взема под внимание тяхното становище. "Вие ни каните на среща, искате нашите становища и участие и не ни давате възможност да се изкажем", заяви представителят на организацията Петко Цветков.

Междувременно от коалицията "За да остане природа в България" констатира, че държавата е заговорила "на езика на олигархията" и отхвърля предложението да се прави "мониторинг на унищожаването на природата". Това съобщиха от пресцентъра на организацията WWF.

По този повод днес, 11 януари, ще се проведе протест на скиори, сноубордисти и туристи в защита на Природен парк "Витоша" и срещу промените в ЗГ. Той ще се състои от 11:30 до 13:00 часа пред сградата на Народното събрание (НС).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.