1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Пороен дъжд наводни земеделски земи и ливади в Ловешка област

Пороен дъжд наводни земеделски земи и ливади в Ловешка област

Нивата на някои от водоемите са се повишили, но засега няма опасност от преливане

Пороен дъжд, придружен с градушка, наводни пътни участъци, дворове, земеделски земи и ливади в Ловешка област. Нивата на някои от водоемите са се повишили, но засега няма опасност от преливане, съобщи БНР.

Най-сериозно е положението в Троянско. В село Голяма желязна са залети дворове, земеделски земи и ливади, а възрастна жена беше евакуирана от къщата й. Пътят между селата Борима и Старо село също беше залят, обясни областният управител на Ловеч Милко Недялков. "На някои места водата, която се стича от стръмния бряг на стената, достига до метър, метър и половина. Засега няма опасност за хората", допълва той.

Поройният дъжд, придружен от градушка, наводни и главен път София-Варна в района на село Български извор. Водата там достигна 25 см и се наложи участък от пътя да бъде затворен за около половин час. Въпреки че беше отводнен и отворен за движение, пътят остава опасен, предупреди областният управител на Ловеч. " Водачите трябва да бъдат предупредени в този участък да карат с повишено внимание, тъй като значителни участъци от пътя са били заляти и пътят може да бъде хлъзгав и кален".

Милко Недялков добави, че след бедственото положение през нощта обстановката в региона се е успокоила и нормализирала. Няма пострадали хора. Нанесени са само материални щети.

Във Видинско, където вчера в няколко села имаше наводнени къщи, тази нощ река Ломска е придошла и заляла къщи в село Горни Лом. Хората сами са се справили със ситуацията, засега не се налага евакуация, показа в репортаж от мястото БНТ. По информация на телевизията има скъсан водопровод в селата Белово и Грашинци.

В пострадалите къщи в община Ружинци днес се очаква представители на социалното министерство да предоставят помощи на местните жители. В селата Плешивец и Георгич обстановката е спокойна. Бедственото положение обаче остава в сила. Днес се очаква междуведомствена комисия да обиколи засегнатите райони и да започне да описва пораженията.

След като обстановката се нормализира в почистването на речните корита ще се включат и безработни от местните села по програмите за временна заетост.

Няма затворени пътища от републиканската пътна мрежа, съобщи Павел Драганов, директор на Областно пътно управление Видин, цитиран от БТА. Той посочи, че има затруднено движение по пътя Арчар-Димово-Салаш, преди село Мали Дреновец, където земна маса е затрупала част от пътя. Движението се извършва в едното платно в участък около 30 метра. Затруднено е и движението в участъка Бела-Белоградчик, където при село Гранитово движението се извършва в едното платно. Затворен за движение е пътят от Белоградчик към Орешец заради прекъснат участък на пътното платно от подпочвени води. Движението там се извършва по обходни пътища.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.