1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Португалски проект получава европейска награда за най-добро решение за климата

Португалски проект получава европейска награда за най-добро решение за климата

Снимка:

В „Биологично засети пасища“ участват над 1000 португалски фермери

Днес, 8 октомври, Европейската комисия обяви победителя в конкурса „Свят, който харесваш“ за най-добър проект за борба с изменението на климата. Португалският проект „Биологично засети пасища“ бе отличен за новаторските си решения за намаляване на емисиите на CO2, ерозията на почвата и риска от пожари, както и за повишаване на производителността на пасищата.

Европейският комисар за действията в областта на климата Кони Хедегор обяви победителя на церемонията по награждаване Sustainia в Копенхаген. Тя каза: „Честито на „Биологично засети пасища“! Този проект е чудесен пример за това как практическите решения за действия в областта на климата могат също да спестят пари и да помогнат за създаване на работни места и растеж. Бе наистина обнадеждаващо да видим колко много новаторски проекти от целия Европейски съюз участваха в конкурса „Свят, който харесваш“. Време е тези решения за борба с изменението на климата да се приложат масово, за да изградим свят, който ни харесва, с климат, който ни харесва.“

В проекта „Биологично засети пасища“ участват над 1000 португалски фермери, които получават смеси от семена, адаптирани към различни видове почва и помагащи за увеличаване на нейната устойчивост на климатични колебания. Проектът бе подпомогнат от организацията Terraprima и доведе до подобрено плодородие на почвата, задържане на вода и устойчивост на ерозия, както и до увеличаване на продуктивността на пасищата в много части на Португалия.

Конкурсът е част от общоевропейската информационна кампания на Европейската комисия „Свят, който харесваш. С климат, който харесваш“, която насърчава практически, новаторски и икономически ефективни решения за борба с изменението на климата. „Биологично засети пасища“ ще получи възможност да заснеме професионален видеоклип за популяризиране на проекта в европейските медии.

На церемонията бяха отличени и двата проекта подгласници:

- Въглеродна акредитация на летищата: Този европейски проект, установен в Брюксел е сътрудничество между 75 европейски летища, които се стремят да подобрят своята енергийна ефективност и да понижат емисиите си на CO2. Програмата бе създадена от европейския летищен търговски орган ACI Европа през 2009 г.

- Нискоенергийни къщи за всеки: По този проект на полската организация Dworek Polski се строят традиционни полски къщи, които са едновременно на достъпни цени и с ниска консумация на енергия.

Победителят в конкурса бе избран от комитета по награждаването на Sustainia, в който участваха комисар Хедегор, бившият губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер, бившият норвежки министър-председател Гро Харлем Брундланд и председателят на групата на ООН за климата д-р Раджендра Пачаури.

Sustainia е партньор на кампанията и представлява международна инициатива за устойчивост начело с г-н Шварценегер.

Конкурсът и кампанията „Свят, който харесваш“

Конкурсът „Свят, който харесваш“ постави на изпитание нисковъглеродните новаторски решения на творчески умове от цял ЕС. Обществеността гласува онлайн за своите фаворити измежду 269-те представени проекта. След това най-добрите от тях бяха представени на комитета по награждаването на Sustainia.

От началото на „Свят, който харесваш. С климат, който харесваш“ през октомври 2012 г., кампанията е достигнала милиони европейци. Тя има над 65 000 последователи в социалните медии, ползва се с подкрепата на над 230 партньорски организации от целия Съюз и на няколко видни личности, включително генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и актьора Колин Фърт.

Национални конкурси

Освен общия победител във всяка от петте целеви страни — България, Италия, Литва, Полша и Португалия — бяха избрани национални победители. 

Те бяха обявени на 1 октомври 2013 г. „Биологично засети пасища“ и „Нискоенергийни къщи за всеки“ бяха също национални победители в Португалия и Полша. Победители в останалите страни станаха:

- в България — проект за компостиране на местно ниво, който повишава осведоменността на гражданите за околната среда;

- в Литва — проект за намаляване на отпадъците чрез превръщане на ненужни предмети в бижута и аксесоари;

- в Италия — жилищен проект, използващ само възобновяеми енергийни източници и поддържащ ниска покупна цена.

Националните победители получават като награда билборд кампании в столиците в техните страни през този месец.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.