1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Потенциално опасните язовири в област Ямбол са 31

Потенциално опасните язовири в област Ямбол са 31

В експлоатация в региона са 241 язовира

Потенциално опасните язовири в област Ямбол са 31, а в експлоатация в региона са 241 язовира. Това показа проверката на специалистите от НЕК "Язовири и каскади", уточниха от областната администрация.

Като цяло становището на експертите е, че язовирите в областта са в задоволително състояние и към този момент няма реална заплаха за населението, основните пътища или посевите. Отстранени са нередности, установени при последните проверки - през есента на 2011 година и през февруари 2012 година.

Остават обаче и доста неизпълнени предписания. След последните прегледи на състоянието са направени общо 51 предписания към общините, собствениците и арендаторите. Със спирането на валежите към настоящия момент не е необходимо предписване на източване за осигуряване на контролен обем за поемане на висока вълна, пише inews.bg.

Основните забележки са за дървета и храсти по язовирните стени, ремонт на изпускател, премахване на 500 метра провод от язовирна стена, както и профилиране на преливник и премахване на мрежи от преливници.

Язовир "Недялско – Каралии” №97 остава проблемен. По язовирната стена има свлачище, поради което комисията препоръчва да се предприемат мерки за ремонт на стената. Проблемен е и язовир "Пчела 1" в близост до село Пчела, защото липсва основен изпускател, разрушена е и каменната зидария на преливника, а възстановяването е свързано със сериозни инвестиции, допълват още от областната администрация.

Яз. "Кирилово” се поддържа целогодишно с ниво на водата под основата на деформациите, основния му изпускател е в изправност и е в обезопасено експлоатационно състояние.

Започват обаче ремонтни дейности за укрепване язовирната стена на яз. "Малко Шарково”. От правителството отпуснаха средства за този ремонт. Вече е избран и изпълнителят на ремонта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.