1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Повече от 1 млн. лева са отпуснати по проект на ПП „Русенски Лом”

Повече от 1 млн. лева са отпуснати по проект на ПП „Русенски Лом”

Центърът за опазване на защитени птици ще бъде изграден край село Нисово

Проектът е за изграждане на център за опазване на скалогнездещите птици, обитаващи територията на природния парк. „Идеята е да се изгради такъв център, в който да се полагат грижи за различни видове като египетски лешояд, черен щъркел, бухал и други защитени птици”, заяви Тодорова пише ecomedia.bg.

Центърът ще бъде изграден край село Нисово. Вече са били извършени много предпроектни проучвания. В момента се работи по изграждането на къщата.” Искахме да бъде екокъща, но отрязаха от бюджета . Може би по-нататък ще трябва да изграждаме допълнително геотермално отопление и т.н.”, заяви Милко Белберов, директор на природния парк.

Партньори по проекта са РИОСВ – Русе и WWF. Хората трябва да осъзнаят, че ако не се полагат необходимите грижи за птиците, растенията и животните в Природния парк „Русенски Лом”, те ще изчезнат като биологични видове, каза Тодорова. Тя обясни, че животните наравно с природните ресурси са не само в границите на съществуващия в момента парк, а са в много по-широк кръг. „Говоря както за икономически ресурси, така и за красиви пейзажи, които могат да се използват за туризъм”, заяви Тодорова. Тя каза още, че има идея да се разширят границите на парка, но тя няма как да бъде осъществена без подкрепата на хората. „Разбирането трябва да бъде на всички нива. Примерно – на международно го имаме. За съжаление, по принцип всичко ново, свързано с природозащитата, се посрещата със съпротива. И така е навсякъде по света”, заяви директорът на природния парк Милко Белберов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.