1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Повече от 4 тона е-отпадъци са събрани до момента на втората акция в кампанията „Бъди отговорен. e–рециклирай”

Повече от 4 тона е-отпадъци са събрани до момента на втората акция в кампанията „Бъди отговорен. e–рециклирай”

Средствата ще бъдат дарени на две организации

Над 180 човека преминаха през мобилните пунктове в неделя, 19 май 2013 г. Те върнаха за рециклиране общо 4,3 тона излязло от употреба електрическо и електронно оборудване. Резултатите по градове са: Пловдив – 185 уреда, общо тегло: 420 кг, Бургас – 22 уреда, общо тегло: 190 кг, община Несебър (Несебър, Св. Влас, Равда, Обзор) – 241 уреда, тегло: 1420 кг, Варна – 148 уреда, общо тегло: 490 кг, София – 287 уреда, общо тегло: 1780 кг.

Заявки за безплатно извозване на големи електрически уреди продължават да се приемат на страницата на «Екологика», партньор на инициативата: http://orders.ecologica.bg/.

Средствата, събрани от кампанията, ще бъдат дарени на две организации: сайта за обучение www.ucha.se и инициативата „Аз, ученикът”. Точната сума ще бъде обявена на фейсбук страницата на кампанията: https://www.facebook.com/ereciklirai. Там ще бъде оповестена и информация за следващи дати и места, на които ще бъдат организирани мобилни пунктове.  

Двамата министри – Роман Василев и Юлиян Попов – благодариха на всички граждани и организации, които се включиха в кампанията „Бъди отговорен. e–рециклирай” и помогнаха за нейното популяризиране.

Кампанията е по инициатива на Роман Василев, министър за развитие на електронно правителство и се реализира в партньорство с Министерството на околната среда и водите и с медийната подкрепа на Горичка, БГ радио, БГ мапс, Зелен Дневник. Към нея се присъедини и младежката формация за природозащита - Национален воден парламент. Партньори на кампанията са и Digital Division, които на доброволни начала се грижат за facebook страницата на проекта.

Първата акция в кампанията „Бъди отговорен. e–рециклирай” се проведе на 27 април 2013 г. в София, на която граждани и организации предадоха за рециклиране над 1,5 тона е-отпадъци. Събраните средства бяха дарени на сайта http://ucha.se/ за разработването на нови интерактивни уроци за деца.

Този вид отпадъци съдържат особено вредни и токсични за околната среда и за здравето на човека съставки. Около 50 милиона тона е-отпадъци се изхвърлят годишно в света. От тях само 10% се рециклират. Важно и икономически целесъобразно е ценните природни суровини (злато, сребро, паладий, мед и други), вложени в изработката на електронните уреди, да бъдат оползотворявани.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.