1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Повсеместни наводнения в страната

Повсеместни наводнения в страната

Река Тунджа заля част от град Елхово

Езерото "Вая" заля пътя за бургаския комплекс "Меден рудник". Екипи на пожарната, на „Гражданска защита" и полицията все още са на критичния участък . Това съобщиха от общината предаде dariknews.bg. Водата от платното се изпомпва, но довечера се очакват нови дъждове. Движението до обяд към комплекса бе затруднено заради наводняването на платното. На мястото са изсипани 10 камиона пясък. Заради очакваните валежи довечера ще бъде осигурено дежурство на проблемния участък.

Вследствие на повишеното ниво на река Тунджа при град Елхово е възникнал разлив. Падналият през нощта дъжд е вдигнал нивото на реката, което вчера достигна 410 сантиметра, а днес е вече e 420 см. Чувалите с пясък, натрупани по брега, не се виждат - и те, и пазарът, автогарата, паркът, крайградски зони са под вода. Наводнени са дворове, приземни етажи от къщи, мазета и стопански постройки. От наводнението е изгорял трафопост и през нощта 100 къщи са останали без електричество. В момента специалисти от електроснабдяване свързват този район в друг захранващ пръстен. По разпореждане на главния секретар на МВР в долната част на града, където има залети улици, съвместни екипи на „Охранителна полиция", „Гранична полиция", „Пожарна безопасност и спасяване" и „Гражданска защита" изграждат защитни диги по улиците. Повишена е готовността за действие на поделенията на пожарната и „Гражданска защита" в съседните области, в случай че възникне необходимост от допълнителни сили и средства в района. Организирано е постоянно отводняване на сградите, за да не се допусне нивото на водата да достигне до ел. таблата. Евакуирани са възрастни хора, живеещи на ниските етажи. Предприети са и незабавни действия по евакуацията на около 80 животни от наводнени ферми. За оглед и оценка на обстановката на място е изпратена оперативна група от Областно управление „Гражданска защита" - Ямбол. Осъществява се постоянно наблюдение на нивото на реката.

Има наводнени къщи и дворове в общините Тунджа и Стралджа. Екипите на пожарната и „Гражданска защита" имат готовност за отводняване на засегнатите терени и обекти след оттеглянето на водата. Следи се и състоянието на река Тунджа след язовир „Жребчево", при бент „Бинкос" и при необходимост ВЕЦ „Жребчево" ще преустанови незабавно преработването на водното количество, необходимо за осигуряване на минимално допустим отток в реката след язовира. Притокът на язовир Ивайловград леко е намалял в сравнение с вчерашния ден, а другите два язовира от каскада Арда разполагат все още със свободни обеми за поемане на по-голям приток.

Река Русенски Лом излезе от коритото си около селата Кошов и Красен, съобщават от областна администрация. В тази връзка днес заседава Щабът за координация на спасителни и неотложно-аварийно възстановителни работи при наводнения. Заседанието е свикано от областния управител Пламен Стоилов, предвид усложнена обстановка, предизвикана от снеговалежите и последвалото интензивно снеготопене. Засега разливите на Русенски Лом при двете села са малки, а при останалите населени места нивото на реката е около и под критичните точки по дигите.

Река Камчия е преляла до с. Камен Дял, община Дългопол, но е ограничена от дигите. По сведение от тел. 112, река Батова в с. Долище, идваща от посока с. Новаково, е преляла по централната улица. Няма информация за пострадали къщи.

Един от най-важните международни пътища, които свързват България и Турция - Капъкуле, бе затварян през седмицата поради събиране на вода. Превозните средства, които идват от международната магистрала, свързваща Европа с Истанбул, при затваряне се отклоняват по второкласен път. Затруднено е и движението на влакове по пътя Капъкуле - Одрин. Ситуацията в Одрин и района е усложнена поради преливането на Тунджа, Арда и Марица.

Пътят за граничен пункт "Капитан Андреево" отново е под вода, участъка от пътното платно на половин километър от границата се наводни за пореден път след обилните валежи снощи. Между 40 и 50 см вода е заляла пътя. Движението на леки коли е преустановено, тежкотоварни камиони все още преминават, но се очаква до края на деня и те да спрат да се движат в наводнения участък. 37 литра на кв. м. дъжд падна над Хасково през последното денонощие, информираха от метеорологичната обсерватория.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.