1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Пожарната безопасност в природен парк „Витоша“ може да се осигури, без да се уврежда природата

Пожарната безопасност в природен парк „Витоша“ може да се осигури, без да се уврежда природата

Държавата се отказа от една от двете неподходящо разположени кули, но все още упорства за другата

Аргументите на WWF и редица природозащитни организации за неподходящото разположение на двете наблюдателни кули за противопожарна безопасност в природен парк „Витоша“ са били взети частично под внимание. На фона на редица възражения, отправени от природозащитници и туристи през последната седмица, Регионалната инспекция по околната среда и водите в София се е отказала да строи кулата, предвидена за биосферен резерват „Бистришко бранище”, и вместо това е постигнала договореност с „Ръководство на въздушното движение” съоръжението да бъде разположено на тяхна съществуваща кула.

Колокацията е положително развитие, което ще намали антропогенния натиск в планината и ще опази нейния пейзаж.

Въпреки тази добра новина, все още предизвиква недоумение защо същият подход не бъде приложен и спрямо другото съоръжение, за което най-подходящото място са съществуващи постройки на Черни връх.

РИОСВ-София не се отказва от строежа на кула с височината на 10-етажен блок в района на м. Капакливец край ски плац “Заека-Стената-Спас”. Местоположението на кулата  не е съобразено така, че да нарушава минимално съществуващия ландшафт на парка, напротив – то е на равнинно място близо до острия откос на Стената, така че ще може да се вижда чак от София.  Изглежда единствено се е внимавало да не пречи на бъдещи ски писти в района.

Резултатът ще бъде още една стърчаща постройка сред дивата природа. Освен че няма да е красиво, съоръжението не е и целесъобразно, а за строителството  се харчат средства, които биха могли да се разходват много по-ефективно за закупуване на уреди за противопожарно наблюдение, които да се разположат на вече съществуващи сгради. Така би могъл да бъде покрит много по-голям периметър, без да е необходимо тежка строителна техника да работи на територията на парка и хората да снимат пъплещи бетоновози из планината.
 
„По-целесъобразно ще бъде съоръженията за противопожарна защита да бъдат монтирани на съществуващата кула на Черни връх или на територията на Люлин планина. При втория вариант ще може да се обхванат и наблюдават повече горски територии, дори извън природния парк, и ще се спази принципът, че природните паркове не са места за застрояване – коментира случая експертът в програма „Гори“ на WWF Александър Дунчев. Режимите на парка неслучайно са толкова строги, тъй като целта им е освен биоразнообразието да се запази и ландшафтът“ – добави той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.