1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Правилното планиране на градовете в Азия и Африка е ключово за намаляването на глобалното затопляне

Правилното планиране на градовете в Азия и Африка е ключово за намаляването на глобалното затопляне

Всяка седмица градското население се увеличава с 1.3 милиона души, сочи доклад на ООН

Според доклад на ООН градските зони на световно равнище ще растат с почти два пъти площта на Манхатън все ден до 2030 г., а правилното планиране на градовете в Азия и Африка е ключово за намаляването на глобалното затопляне, съобщава "Ройтерс". Това разширение води до големи възможности за печалби за фирмите, било то от строене на по-екологични домове и офиси или подобряване на железопътната инфраструктура, съобщава се в доклада на Междуправителствения панел за климатични промени (МПКП) на ООН. "Имаме възможност да се възползваме от разработването на градската среда, за да спрем глобалното затопляне", заяви Каран Сето, професор от университета в Йейл.

Според един от сценариите, разглеждан в доклада на МПКП, разширяването на градовете между 2000 и 2030 г. ще добави около 1.2 милиона квадратни километра към градската среда, като повечето от тази площ ще е в Африка и Азия.

През следващите три десетилетия ще бъдат изграждани по 110 квадратни километра градове на ден. "Площта на 20 000 футболни игрища ще спира да бъде земеделска земя или гори и ще се превръща в градове всеки ден", заяви Сето. Градовете генерират между 71 и 76% от енергийните емисии на въглероден диоксид в света.

По-компактни градове, които позволяват по-кратко ежедневно пътуване, изолации, които да пестят енергия, подобрения в градския транспорт и повече велоалеи и пешеходни зони могат да спомогнат за намаляването на емисиите, пише "Дневник".

Сред основните проблеми е липсата на градско планиране, особено в развиващите се държави, където има най-много възможности за намаляване на парниковите газове в бъдеще. През 1800 г. единствено Пекин е имал над един милион жители, а едва 3% от населението е живеело в градовете. Към 2010 г. 449 града имат над един милион жители, а 52% от хората живеят в градовете.

"Всяка седмица градското население се увеличава с 1.3 милиона души", гласи доклада. Към 2050 г. градското население най-вероятно ще достигне 2/3 от населението на Земята. Много по-трудно е да се провеждат зелени политики след като градовете вече са построени. "Ако живеете в северноамерикански град, най-вероятно трябва да отивате до магазина с кола", казва Сето.

Според доклада на МПКП е необходимо да се вземат спешни действия за намаляване на глобалното затопляне до 2 градуса над прединдустриалната епоха. Ако температурата се повиши над тези равнища, Земята ще е изложена на по-опасни наводнения и повишавания на морското равнище.

Предишният доклад посочва, че емисиите на парникови газове са основаната причина за затопляне от 1950 г. насам.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.