1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Правителството на Гърция въведе извънредни мерки заради замърсяване на въздуха

Правителството на Гърция въведе извънредни мерки заради замърсяване на въздуха

Високата цена на нафтата за отопление принуди гърците да използват дърва за огрев

Смог покри Гърция. Нивата на замърсяване на въздуха на места са три пъти над допустимото. Правителството въведе извънредни мерки. Опозицията иска незабавно да се премахне високия акциз върху нафтата за отопление, съобщи БНР.

Правителството в Атина обяви днес мерки и препоръки, за да се намали замърсяването на въздуха. Високата цена на нафтата за отопление принуди гърците да използват дърва за огрев. В Солун беше измерена концентрация на вредни частици, която е три пъти над допустимото.

От днес се въвеждат мерки във всички райони на Гърция за дните с високи нива на замърсяване. Забранява се движението на дизелови автомобили и камиони в застрашените райони. Намаляват принудително дейността на производствените предприятия с 30%. Спира се отоплението на обществени сгради, затварят детските градини и забраняват занимания на открито.

Опозицията няколко пъти предложи парламентът да гласува отмяна на високия акциз на нафтата за отопление, но правителството отказа. Финансовият министър Стурнарас смята, че по-ниската цена на горивата ще разшири контрабандата. Депутати от управляващата коалиция заплашиха, че ще свалят доверието си от финансовия министър, ако незабавно не намали данъка на нафтата за отопление.

Докато опозиция и правителство се обвиняват взаимно за липса на мерки срещу замърсяването на въздуха, днес отново смог с вредни частици покри Атина и други градове на страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.