1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Правителството освобождава шефовете на ДНСК заради незаконното строителство в района на язовир "Ивайловград"

Правителството освобождава шефовете на ДНСК заради незаконното строителство в района на язовир "Ивайловград"

Установени са 45 незаконно построени обекта и е задействана процедура по тяхното разрушаване

На 13 октомври министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев и директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов освободиха от длъжност съответно началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) инж. Иван Симидчиев и началника на Митница Свиленград Стефан Марашев, става ясно от информацията на пресцентъра на Министерския съвет (МС).

Промените се предприемат във връзка с допускане на незаконно строителство в забранената за застрояване зона на язовир "Ивайловград", неупражняване на необходимия контрол в рамките на техните правомощия и злоупотреба с обществено доверие, допълва пресцентърът на МС.

По думите на министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиевм, край язовир "Ивайловград" са установени 45 незаконно построени обекта и е задействана процедура по тяхното разрушаване.

Министърът допълни: Ще разследваме действията по-скоро на място, защото истината е, че общината има основната роля, специално в казуса с „Ивайловград" по издаването на разрешения. По информацията, с която ние разполагаме от моя колега Нона Караджова, има 50 големи язовира в България, при които би могло да има подобни казуси и днес ние взехме решение да разширим проверката и в други подобни язовири, където бихме могли да имаме подобен казус.

С решение на правителството от 13 октомври е създадена група от експерти на МРРБ и МОСВ, която ще проверява незаконните постройки по всичките големи язовири в страната.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.