1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Правителството ще гласува разширяване на мрежата "Натура 2000"

Правителството ще гласува разширяване на мрежата "Натура 2000"

С новите места към екомрежата ще бъдат добавени общо 245 000 хектара

Разширяването на мрежата "Натура 2000" с четири нови зони ще гласува правителството в сряда, съобщи пресслужбата на Министерския съвет. Става дума за зоните за дивите птици "Пирин Буфер" около едноименния национален парк, "Централен Балкан буфер", "Българка" и "Рилски манастир". Две от съществуващите зони за птиците – "Ломовете" и "Западни Родопи", ще бъдат разширени. С новите места към екомрежата ще бъдат добавени общо 245 000 хектара, което е приблизително 2.2% от територията на страната. С тях България вероятно ще се нареди на първо място в Европа по дял на защитените зони от националната територия – общо около 34.34%, обявиха през март от министерството на околната среда, когато Националният съвет по биологично разнообразие към ведомството предложи новите места. Те ще бъдат окончателно добавени в европейската екологична мрежа след решение на Европейската комисия.

Предстои и приемането на спорната защитена зона "Рила буфер" в мрежата. Включването на горския пояс, опасващ национален парк "Рила", беше неколкократно отлагано заради спорове между екоорганизациите, БАН, министерството и местните общини. В нея попадат районите на курорта Паничище и още няколко проекта за ски-курорти в планината – на бизнесмена Христо Ковачки над с. Говедарци, проект за вилно селище в Семково, в който според екоорганизациите инвеститор е Златко Баретата, ски-проектът на бившия шеф на столичния общински съвет Антоан Николов в Трещеник.

Екоминистерството възложи проучването на новата зона на екип на академията на науките след стартирала в края на 2009 г. европейска наказателна процедура срещу България за непълнота на мрежата. През март съветът по биоразнообразие обаче отложи за пореден път гласуването й заради споровете с природозащитниците и БАН. Според ведомството, проектозоната, предложена от академията, е била неправилно изготвена, а според екоактивистите, то умишлено протака гласуването й заради многобройните икономически интереси в нея. Независимо дали бъдещата зона ще включва местата с планове за курорти и в какъв обхват ще е, държавата е длъжна да я опазва превантивно според правилата на "Натура 2000" до финалното решение на ЕК, припомниха природозащитните организации.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.