1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Предприети са мерки по река Дунав във връзка с химическата авария в Унгария

Предприети са мерки по река Дунав във връзка с химическата авария в Унгария

Според предоставената от експерти информация, няма вероятност химикали от замърсяването в Унгария да достигнат до България

От днес по всички пунктове на река Дунав се прави измерване. Предприети са всички мерки във връзка с химическата авария в Унгария, въпреки че по експертно мнение, няма опасност от замърсяване на Дунав. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова преди заседанието на Министерски съвет.

Според предоставената информация от експертите, на практика няма вероятност химикали от замърсяването в Унгария да достигнат до България. Река Дунав е с огромни обеми, голяма е възможността за поемане, хидроенергийният възел на „Железни врата” е съоръжение с милиарди кубици. Караджова заяви, че е важно прилагането на директивата за минните отпадъци от европейските предприятия, в това число и от българските.  Тя изисква всички предприятия, които извършват минно-добивна дейност и имат хвостохранилища да направят свои обследвания, планове за действия срещу този тип аварии. Виждате, че замърсяването няма граници, важно е да се изпълнят разпоредбите на тази директива с оглед да се предотвратят подобни бъдещи аварии както на територията на нашата страна, така и в други страни, заяви министърът.

Стриктно ще се следи този процес. Караджова каза, че наскоро е напомнила на индустрията за задълженията й и има уверение, че тези планове се правят. Срокът е до края на 2012 година. Тя каза, че няма информация да не се спазват правилата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.