Представиха първия пътеводител за Източните Родопи

Фермери работят успешно с българско-холандския проект „Новото тракийско злато”

Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов и заместник-посланикът на Кралство Холандия Рини Бус първи получиха екземпляри от туристическия пътеводител за Източните Родопи. Той е издаден от българско-холандския проект за устойчиво развитие на Източните Родопи „Новото тракийско злато“. Авторът му Георги Палахутев е роден и в момента живее в този дивен и самобитен планински район и като страстен пътешественик и фотограф е убеден, че хиляди наши и чужди туристи ще преоткрият родния му край, като дестинация с удивителна природа и непознати с очарованието си култура и бит на местното население.

Пътеводителят представя културните, историческите и природни забележителности на Източните Родопи. В него е включена и информация за маршрути за активна почивка, избрани места за настаняване и хранене, транспортни връзки, информационни центрове и други важни подробности за туризъм.

Публикувани са и пътеписът и снимката – победители в първия конкурс „Източните Родопи: вкуси дивата природа“, организиран от проекта през 2011 г. Пътеводителят e в две самостоятелни версии - на български и на английски език. Той излиза точно година, след като „Новото тракийско злато“ издаде и туристическа карта за района също в самостоятелни двуезични версии.

По време на изложението той се предлагаше със специално намаление на щанда на „Новото тракийско злато“ в зала 2 на Интер Експо Центъра.

На предстянето на пътеводителя на специалната пресконференция на 29-та международна туристическа борса „ВАКАНЦИЯ СПА&ЕКСПО“ в София присъстваха и фермери от Източните Родопи, които са щастливи, че работят и успяват с помощта на проекта. Тихомир Гюдженов беше донесъл от своето натурално червено вино, което скоро с помощта на проекта ще регистрира като биовино. Произвежда го в Източните Родопи, региона на Стамболово, и е безкрайно благодарен на логистичната и финансова подкрепа, която му оказват.

За „Агро.бг” той подчерта, че изключително доволен от помощта, която Министерството на земеделието и храните оказва на биопроизводителите у нас чрез агроекологичните плащания и средствата по мярка 214 от ПРСР. Доволен е и от последните изменения в Закона за виното и спиртните напитки, като между първо и второ четене има още едно очакване да се резреши производството на вино и от плодове, които са изобилие в природата на Източните Родопи.

На представянето на пътеводителя беше и неуморната стопанка Бети от Дивата ферма със селска къща за приключения, сгушена между защитените местности Черната скала и Пчелен камък в с. Горно поле, община Маджарово в Източните Родопи. Потънала в зеленина през топлата част на годината и покрита със сняг през зимата, Дивата ферма предлага за любителите на селския туризъм прекрасни възможности за отдих и забавления сред природата. Домакинята Бети се грижи за храната на гостите, на които предлага вкусни, домашно приготвени гозби като заек в тиква, заешка баница, гюзлеми, масленица, качамак, точена торта с мед и други местни вкусотии. Съпругът й Ники пък ги извежда на разходка с някой от своите коне или ги води до плажа на река Арда, където правят малко каякинг по реката или просто мързелуват на плажа.

„Новото тракийско злато” e петгодишен проект (2009-2014) за устойчиво развитие на Източните Родопи, изпълняван от холандските организации АРК и Авалон, които имат голям международен опит в проекти за опазване на околната среда и биоземеделието. Финансиран е от Националната пощенска лотария на Холандия. Той се представя за трети път на туристическата борса „ВАКАНЦИЯ СПА&ЕКСПО“ в София.

На щанда му посетителите могат да купят освен Пътеводителя и туристическата карта на Източните Родопи, специализирана литература и вино от региона, да получат полезна информация и рекламни материали, да се срещнат с местни хотелиери и фермери, да се запишат за изгодни туристически пътувания и да участват в томбола с награди. В плановете на проекта за 2013 година е специализиран пътеводител за природолюбители, който ще бъде издаден от холандската фондация Кросбил гайдс (Crossbill guides) на английски език.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.